Het wonder van de oorlog op het schiereiland Normandië was het openhouden van de toevoerlinies over zee: de scheepvaartverbindingen, de bedrijvigheid langs de stranden - zo geheel anders dan men zich de ontscheping van oorlogsmateriaal voorstelt.
Binnen de zandbanken de tanklandingsschepen als gestrande walvissen met open bekken. Monsterlijk groot, met hoog water binnengedreven, zich bij eb vastwoelend in het geelgrauwe zand, hadden zij hun boeg-deuren opengesperd en honderden voertuigen over het strand uitgespuwd. Zo bleven ze verder de gehele dag liggen, uitgeput, met de straling van de warme zon op hun metalen lichamen.
Eerst bij het opnieuw opkomen van de vloed zag men beweging in de zware casco's. Ankerkettingen ratelden, commando's klonken. Eén voor één sloten zich de bekken. Geleidelijk maakten de stalen walvissen zich van de kust los. Het werd tijd om een nieuwe lading te gaan halen...
***
Na de landingen begin Juni, de doorbraak in Augustus 1944. Amerikaanse tanks zwermden over de wegen van Frankrijk. De officiële Duitse theorie luidde dat Amerika oorlog voerde als een industriële natie, slechts vertrouwend op een overwicht van materiaal. Een miskenning van de aanvalsgeest, de moed en de vindingrijkheid van de Amerikaanse soldaat, vaardig in de bediening van wapens en machines.
Nooit zouden de Verenigde Staten hun gemechaniseerde divisies zo snel hebben kunnen organiseren zonder de technische blik van de overgrote meerderheid der gemobiliseerden. Hun motorkennis, hun begrip voor technische improvisatie kwam op alle gevechtsterreinen van pas. En nu de geconcentreerde gevechten in Normandië plaats maakten voor een bewegingsoorlog zag men de Amerikanen in hun element.
Europese afstanden telden zij niet; hun tanks rolden verder, soms veertig, vijftig kilometer per dag. Met onbekende ruimten voor zich, het duidelijkst in de vlakten van Midden-Frankrijk, voelde men de pioniersgeest boven komen. Een kleine Midwest hier, een gevaarlijk terrein vol terugtrekkende Duitse troepen. Voor de stoutmoedige was er veel bereikbaar mits men tijdens de strooptochten nauwkeurig wist wat het materiaal kon verdragen, welke mogelijkheden de benzinevoorziening bood, hoe reparaties konden