[Vrijheid als politieke leuze of als beginsel van veel wijdere strekking?]
‘Vrijheid als politieke leuze of als beginsel van veel wijdere strekking?’ Het thema van een reeks redevoeringen in de enorme ronde zaal van Albert Hall te Londen, ruim zeven maanden na de brand in het Rijksdaggebouw. Geleerden op het podium, de 3de October 1933. In een overvolle zaal hoort men Rutherford en Einstein spreken. Vrijheid èn verantwoordelijkheid van de medemens. Rutherford spreekt beheerst, zonder het pathos van de politieke redenaar. Belangrijker nog dan alle kernphysica en relativiteitstheorie is de mens. Kon men met de armen over elkander, berustend, aanzien dat meer dan duizend verdreven dienaren der wetenschap, door Duitsland verstoten, brodeloos zouden blijven rondzwerven?
De wetenschap kent geen nationale grenzen. Wie om hulp aanklopt moet worden geholpen. ‘Dit probleem’, aldus Rutherford, ‘mag niet in een kleinzielige geest van nationale of groepsvijandigheid worden aangevat. Men moet tewerk gaan met volledige afwezigheid van een stemming van politieke tegenstellingen.’
Duistere, onbegrijpelijke taal voor degenen, die slechts in politieke termen konden denken. De leer van de ‘levensruimte’ gold alleen voor het uitverkoren ras. Wie als ‘niet-Ariër’ in Duitsland was gebleven, ondervond spoedig wat het betekende om van alle ambten te worden uitgesloten of als man van wetenschap niet meer te mogen publiceren. Ook in bibliotheken hingen de bordjes, die in café's opgeld deden: ‘Verboden voor Joden’.
Wetenschap, verstoten of aangetrokken. Het spiegelbeeld van de ballingschap was de gedwongen terugkeer; het kon zijn dat het eigen land riep, geleerden nodig had in de mobilisatie van alle krachten, die de machtspolitiek vereiste.
Op deze manier verloor Rutherford een van zijn trouwe medewerkers, de Rus Dr Kapitza. Tegenover de toevloed van Duitsers stond het vertrek van een man, die Engeland als zijn tweede vaderland beschouwde. Dr Kapitza, die in 1921 Rusland had verlaten, was een geziene gast in het Cavendish-laboratorium te Cambridge. Hij vond er gelegenheid tot experimenten in magnetische stromingen bij lage temperaturen, waarvoor hem kostbare instrumenten ter beschikking waren gesteld.