opeisten in een stervende maar lachende samenleving, nu en dan opgeschrikt door feiten die de lach wegvaagden.
Slechts de totalitaire bewegingen meenden aanspraak te mogen maken op de kracht van hun ‘oplossingen’. Maar dan moest men de sprong uit het niets naar de totale overgave durven wagen!
***
Voor de Duitse pers was het Steglitzer scholierenproces ‘gefundenes Fressen’. Een onderwerp dat ook zonder kennis van zaken kon worden behandeld in ellenlange artikelen, waarin, vooruitlopend op het rechterlijk vonnis, werd geschreven over de schuld van Paul K. of diepzinnige beschouwingen aan de orde kwamen over ‘de moderne jeugd’.
De feiten waren langzamerhand vrij nauwkeurig bekend:
In de nacht van 26 op 27 Juni 1927 was Paul K., leerling van de hoogste klasse van een gymnasium, op bezoek gekomen bij zijn vriend en klassegenoot Günther Sch. Een laat avondbezoek, met de wat luidruchtige studentikoze houding, die de oudere schooljeugd zo gaarne navolgt.
Zij hadden het rijk alleen, die avond, in het landhuisje te Mahlow. Het echtpaar Sch. bevond zich op een ‘Badereise’ en had zowel hun zomerverblijf te Mahlow als hun woonhuis te Steglitz aan de goede zorgen van hun kinderen Günther en Hildegard toevertrouwd.
Vooral Hildegard, een zeventienjarige blonde schoonheid, zinnelijk, vroegrijp en zelfstandig, wist zich bij afwezigheid van haar ouders te amuseren. Kind van haar tijd, had zij in de zwoele Duitse atmosfeer van de jaren twintig, toegevend aan wilde puberteitsfantasieën, de weg weten te vinden naar prikkelende romanlectuur en sensuele films. Ze hield er ‘vrienden’ op na, Paul K. en anderen, jongens in de overgangsjaren naar manbaarheid, bewonderaars van de bestudeerde passiviteit van het blonde meisje.
Paul K. zat eerst beneden met Günther te praten. Daarna ging hij naar Hildegard's kamer en bleef die nacht bij haar.
De volgende dag, na afloop van het weekeind, hadden Günther en zijn zuster hun intrek genomen in de Steglitzer stadswoning van de familie Sch. Weer verscheen Paul, die nu echter te horen kreeg dat Hildegard niet thuis was. Gestommel boven verried dat Günther loog. Hildegard had bezoek. Bij navraag vertelde Günther dat zijn zuster een vriend, een leerling in een hotelbedrijf, een zekere Hans St., bij zich op bezoek had.