status quo te handhaven en de uitvoering van het verdrag van Versailles te garanderen? En wat moest er, bij het gebrek aan vormgevende kracht van het Oude werelddeel, worden van de koloniale verhoudingen, die men eveneens krampachtig in hun bestaande toestand trachtte te houden? Zag men in Amerika dan niet het gevaar der isolatiepolitiek, die de U.S.A. de leidersrol ontnam op het moment, dat de wereld leiding nodig had?
De president, vrezend dat het Congres het verdrag van Versailles niet zou ratificeren en daarmede zijn land buiten de Volkenbond zou houden, besloot zijn toevlucht te nemen tot het laatste redmiddel, een rechtstreeks appèl op het volk. En hij liet in September 1919 - ondanks een waarschuwing van zijn medicus - een trein in orde brengen voor een ‘speaking tour’.
De tocht begon te Columbus in Ohio, onder een honende perscampagne in de Republikeinse bladen. ‘Gebrek aan realisme’. ‘Geen verdere bemoeiing met het wespennest Europa’.
Wilson, geroutineerd debater, maakte handig van de headlines der vijandelijke bladen gebruik door deze als uitgangspunt voor zijn betoog te kiezen. Hadden de States werkelijk aan de oorlog deelgenomen om de wereld nu aan haar lot over te laten?
Met indrukwekkende welsprekendheid varieerde hij het thema van deze kernvraag. Na drie weken onafgebroken inspanning maakte zich plotseling een gevoel van afmatting van hem meester, doch zijn Schots-Ierse afkomst verloochende zich niet. Hij besloot voort tegaan.
De 25ste September, bij het begin van zijn redevoering te Pueblo, verontschuldigde de president zich tegenover zijn toehoorders dat hij niet langer kon spreken omdat hij door razende hoofdpijn werd gekweld. Na enige minuten ging hij echter verder, zette door en gaf die avond een brillant overzicht van de stand van zaken. Maar 's nachts, terwijl de presidentstrein naar Kansas reed, kwam de ineenstorting waarvoor arts Grayson had gevreesd. Wilson werd door een lichte beroerte met verschijnselen van verlamming getroffen. De voorlichtingsreis werd stopgezet wegens ‘ongesteldheid’ van de spreker. Meer kreeg het publiek niet te horen.
Wilson, te Washington met grote zorg verpleegd, scheen als door een wonder te herstellen. Hij had kracht nodig om de strijd voort te zetten, verzekerde hij glimlachend. Na enige dagen kon hij zich vrijer bewegen; het was slechts een kortstondige opleving. De 4de October vond men hem, aan de linkerzijde verlamd, bewusteloos