Elbe, eind Juni 1914; de heerlijke zomeravond aan boord van de Auguste Viktoria, aan momenten van bange voorgevoelens.
Plotseling rumoer in het gebouw. Dreunende stappen op de trappen, het slaan van deuren, een brekende ruit. Verstoord keek Ballin op. Het kantoor was grotendeels gesloten, het personeel ontslagen of op wachtgeld. Het ‘Mein Feld ist die Welt’ gold niet meer. Wie kon hem hier lastig vallen?
De deur van de directiekamer ging open. Zonder plichtplegingen traden vier mannen binnen: matrozen met geweren en koppelriem, rode cocardes op de borst. Zij kwamen het gebouw vorderen voor een arbeiders- en matrozenraad. Ballin protesteerde. De indringers schreeuwden hem toe dat zijn tijd voorbij was. Het was afgelopen met het kapitalisme van de Hapag! Als het nodig bleek, zouden ze de directie opknopen.
Ballin liet de indringers uitrazen. Toen ze vertrokken waren, greep hij, trillend van nervositeit het flesje met het slaapmiddel dat voor hem op zijn schrijftafel stond. Hij ledigde het flesje in een half glas water, dronk toen gretig met grote teugen. Beseffend wat hij had gedaan, in een vlaag van berouw, telefoneerde hij zijn huisarts. De arts zag de situatie niet al te somber in; hij verzocht Ballin met hem mee te gaan naar zijn naburige kliniek, voor 't uitpompen van de maag. Nu ineens en liefst te voet, een kleine wandeling verdiende aanbeveling.
Op het ogenblik dat Ballin de kliniek betrad, viel hij, door een hartaanval getroffen, levenloos neer.
***
Werkelijke geestdrift, iets van een revolutie-pathos, gaf te Berlijn alleen de Spartacusgroep te zien. In December 1918 richtten Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg het blad de Rote Fahne op, orgaan van de communistische arbeiders, waarin van dag tot dag een beroep op het volk werd gedaan om ‘de revolutie voort te zetten’ en de regering Ebert-Scheidemann ten val te brengen. Het aantal stakingen nam toe. In sommige ‘Arsol’-raden kregen de links-radicalen de overhand.
De redacteuren van de Rote Fahne beschuldigden de regering der meerderheidssocialisten van reactionnaire neigingen. Waartoe diende de concentratie van regimenten te Berlijn, die eerst waren gebruikt om een communistische opstand in de Baltische provincies