De burgerlijke democraten zouden ook geen einde aan de oorlog maken, dat leed geen twijfel. Zij richtten zich nog te veel naar buitenlandse kapitalistische belangen. Maar het volk was de oorlog moe. Het zou de wapens neerwerpen, een vredesregering, door en door socialistisch, helpen vormen. Hoe stonden echter de kansen van de socialistische minderheidsgroep, de bolsjewiki?
De kranten maakten melding van straatgevechten in het stadsdeel Wyborg. Het garnizoen van St. Petersburg toonde zich blijkbaar niet strijdlustig. Stond in het algemeen het leger niet vriendschappelijker tegenover het volk dan de politie, zo gewend om iedere vorm van verzet met ruw geweld te breken?
Uit een clandestien binnengekomen rapport concludeerde Lenin, dat een gedeelte van de gardetroepen zich met de opstandelingen had verenigd en zich had verschanst in het Taurisch paleis, het vroeger paleis van Potemkin. Dit Taurisch paleis was slechts door één stratenblok van de Newa gescheiden en achter de Newa lag de arbeiders-industriebuurt Wyborg, de ‘stoomketel van de revolutie’. Ongetwijfeld zou de gehele Noord-Oostelijke driehoek van St. Petersburg er als een groot legerkamp uitzien.
Enige dagen later kreeg Lenin een schrijven van zijn Petersburgse vrienden met het verzoek over Zweden naar Rusland te reizen. Er waren aanwijzingen dat de Duitse regering, die de revolutie gaarne aanmoedigde, bereid zou zijn Lenin medewerking voor de doorreis te verlenen.
Fritz Platten, Zwitsers vakverenigingssecretaris, beloofde hem de Duitse gezant te bezoeken om de mogelijkheden van een geheim te houden reis door Duitsland te bespreken. In afwachting van het resultaat van dit onderhoud maakten de uitvoeriger wordende persberichten het Lenin mogelijk zich een voorstelling van de situatie te vormen.
De kozakken, doorgaans de meest regeringsgetrouwe troepen, waren nog niet in de strijd geworpen. Ook ontbrak ieder bericht over de houding van het garnizoen der Peter en Paulsvesting, op het door de Newa omspoelde eiland, het sterke strategische punt tegenover het Winterpaleis en de kastelen der grootvorsten, dat met zijn geschut zowel de bruggen als het Taurisch paleis in puin kon schieten.
Het Taurisch paleis, dat bleek wel zonneklaar, was het hoofdkwartier, het regeringscentrum, het arsenaal en de kerker van de