De pers ‘zag er copie in’ en gaf voedsel aan het ideaal der grote massa: ‘de boys vóór Kerstmis uit de loopgraven krijgen’.
Ford charterde de Oscar II van de Scandinavian Line en inviteerde het gehele Congres om mee te gaan; ook vertegenwoordigers van studentenverenigingen en bekende schrijvers. Maar de een na de ander sloeg de uitnodiging af. Wilson weigerde een officiële sanctie te geven aan de expeditie; de minister van buitenlandse zaken stelde de Europese regeringen hiervan in kennis. Overweldigend was echter de toevloed van ‘vrijwilligers’, meest romantici die het deden voorkomen alsof zij een groot offer brachten door hun diensten aan te bieden.
Na veel verwarring en onenigheid zou de Oscar II 's middags de 4de December 1915 van een der pieren van Hoboken vertrekken. Ford's staf telde 20 man. Verder waren 60 gasten en 54 journalisten en film-operateurs aan boord. Een enorme menigte verdrong zich aan de kant: nieuwsgierigen, vertegenwoordigers van vredesverenigingen, een muziekcorps van Duits-Amerikanen en een Joods spreekkoor. Ford blootshoofds, in een jas met brede bontkraag, stond over een railing geleund enigszins mistroostig op het gewoel neer te zien. ‘Three cheers for Henry!’ gilde iemand uit het publiek. ‘Waarom vertrek je nog niet?’, schreeuwde een ander. ‘Het is toch een Ford’, merkte de toneelspeler Bingham sarcastisch op.
Toen het schip in beweging kwam en zich van de kade verwijderde, sprong een krankzinnige in het water. De man wilde meezwemmen.
Aan boord ontstond onderweg hooglopende onenigheid over het soort vrede dat de voorkeur verdiende. Enige politieke tinnegieters raakten bijna slaags met een paar predikanten. In de berichtgeving der journalisten kwam het woord ‘vrede’ minder en minder voor. Wel schreven zij over een buitengewoon hartelijke ontvangst van alle opvarenden van het vredesschip te Christiania in Noorwegen. Ford verblijdde er de studentenvereniging met een gift van, $10.000 voor een nieuw clubgebouw. Over de vrede werd niet veel meer gesproken. De auto-magnaat had aan boord zoveel twist en kwaadsprekerij meegemaakt dat hij liever terugreisde, een ervaring rijker. Hij stelde het schip ter beschikking van enige delegaties, die de belangrijkste diplomatieke centra wensten te bezoeken en vertrok zelf reeds 24 December naar de U.S.A. De terugreis bood hem ruimschoots gelegenheid tot meditatie.