betuigden. Zij hadden lange, lange jaren hun Deutsche Vereine in stand gehouden, bierfeesten gevierd, zang- en turnverenigingen opgericht, als laatste bolwerken tegen het snel verlopend proces der americanisatie. Maar toen het uitbreken van de grote oorlog hen confronteerde met het probleem waar hun hart lag, bleken zij toch doorgaans meer Amerikaan dan Duitser te zijn.
Viereck, de Duitse politieke agent, bemerkte de 24ste Juli 1915 niet, dat hij werd gevolgd door twee leden van de American Secret Service: Burke en Houghton. De politiemannen zagen hem het gebouw van de Hapag, de Hamburg-Amerikalijn, 45 Broadway, New York binnengaan en besloten te wachten tot Viereck opnieuw zou verschijnen. Zij zochten een schaduwplek op - het was een warme Zaterdagmiddag, drukkend heet tussen de torenhuizen van Broadway - en hielden de uitgang van het kantoorgebouw scherp in het oog.
Een half uur later zagen zij Viereck verschijnen, samen met een grote stevige man van middelbare leeftijd, met duellidtekens op het gezicht. Het tweetal begaf zich naar de ‘elevated’, de bovengrondse spoorweg. Viereck stapte bij de 23ste straat uit, gevolgd door Houghton. Burke bleef zitten op de bank, achter de andere Duitser, die bij de 50ste straat opstond. Verstrooid liet deze zijn actetas staan, maar toen hij bij de deur met een schrikbeweging naar zijn plaats wilde teruglopen om zijn tas te halen, had Burke zich daarvan reeds meester gemaakt. Met een sprong verwijderde de Amerikaan zich door een openstaande deur. De Duitser zag hem nog juist gaan, botste tegen een stevige dame en maakte een wanhopig gebaar toen hij de ander met zijn tas de trappen zag afsnellen. Men gaf hem het advies de politie te alarmeren, doch hiervoor scheen de bestolene niet veel te voelen.
Viereck vertelde later dat het verlies van de actentas voor Duitsland een even fatale tegenslag betekende als de nederlaag bij de Marne.
De ‘bewerking der publieke opinie’ kreeg nu een negatief effect.
Burke had namelijk de tas aan de chef van de American Secret Service overhandigd. Deze stelde haar inhoud in handen van minister William G. Mc Adoo, anti-Duits genoeg om naar ‘publicity’ te streven van feiten die hij een schandaal noemde. Mc Adoo zou er zich niet tegen verzetten, verklaarde hij Frank I. Cobb van de New York ‘World’, wanneer de geheime documenten van de Duitse propagandadienst in de pers verschenen.