dat iedere Engelsman zijn plicht zou doen! In het land zonder dienstplicht bestond wel een morele dienstverplichting.
Op het filmjournaal de opwindende jacht op de Duitse kruisers, die zich bij het uitbreken van de oorlog in verre wateren bevonden: de zeeslag bij de Chileense kust, waar de ‘Scharnhorst’ wist te ontkomen. De vernietiging van de ‘Scharnhorst’, de ‘Nürnberg’ en ‘Gneisenau’ bij de Falklandseilanden, begin December 1914. De kruiser ‘Emden’ door de ‘Sydney’ opgejaagd.
Op de Britse marine kon men rekenen; men had nu echter mannen nodig voor het expeditieleger. Hulp aan de Fransen en de Belgen betekende meteen de meest effectieve bescherming van Engeland zelf...
***
Yperen was reeds zwaar gehavend. De Lakenhal stond beschadigd, gedeeltelijk dakloos en met een verminkte hoofdtoren, nog steeds als een baken in zee. In Maart 1915 zag men enig herstel. Een paar winkels werden heropend, gevluchte burgers keerden terug. En de Grande Place diende als ontmoetingspunt van soldaten en meisjes.
Op een nevelige dag, in het laatst van de maand, kwam het onheil over de stad. Ditmaal niet het geweld van inslaande granaten, maar het sluipend gif van een ternauwernood zichtbare gaswolk. Stellingen langs de buitenrand van het stadsgebied werden prijsgegeven. Men zag eerst een aantal Fransen de Lillepoort binnenrennen, gevolgd door negertroepen. Daarna geleidelijk afdelingen Schotse en Canadese soldaten, waggelend alsof ze dronken waren. Sommigen hielden een zakdoek voor hun mond, met een expressie van panische schrik.
Velen vielen neer, naar adem snakkend. Toen begon men in de stad zelf ook een vreemde viooltjesgeur te ruiken, een wonderlijk parfum. Vrouwen en meisjes, burgers en gevluchte soldaten, ieder trachtte zich te verbergen, maar het gas drong in de beschadigde huizen door. Een uur later begon een bombardement met brisantgranaten.
***
Wat bij de vlucht van Blériot in 1909 nog niet duidelijk was geworden, kwam door het eerste gebruik van het luchtwapen in ander daglicht te staan: Engeland was geen eiland meer. Nog wel in het twee-dimensionale vlak van land en water, doch niet meer in de drie-dimensionale ruimte van land, water en lucht.