te zwaar voor het zenuwgestel van een opperbevelhebber, die al voordien gevoelens van drukkende onzekerheid en van nerveuze uitputting kende.
Reeds was de verantwoordelijkheid Moltke zwaar gevallen toen hij besloot het plan-Schlieffen niet in zijn originele vorm uit te voeren. De zwaai-beweging van de Duitse rechtervleugel zou niet met volle kracht door België èn Nederland gaan, maar alleen door België. Von Schlieffen had weliswaar beweerd dat Nederland zich niet zou verdedigen, maar von Moltke was daarvan allerminst overtuigd. ‘Bovendien was het mij duidelijk’, schreef hij, ‘dat dit land min of meer als luchtverversingsbuis voor ons economisch leven onder alle omstandigheden intact moest blijven’.
En zelfs voor de opmars door België wilde von Moltke liever niet te veel riskeren. Een vijandelijke tegenaanval op het Lotharingse ‘scharnier’, zou de dichtvallende deur kunnen ontzetten en de Duitse troepen in een moeilijk parket brengen.
Over de mogelijkheid dat Engeland neutraal zou blijven, voerde Helmuth von Moltke tot in de laatste vredesdagen een discussie die zijn zenuwgestel had uitgeput. De wankelmoedigheid van de keizer, die bevel en tegenbevel gaf, riep bij von Moltke de somberste voorgevoelens op. Wat wenste men eigenlijk van hem, zoon uit een beroemd generaalsgeslacht? Gaat de menselijke verantwoordelijkheid van de opperbevelhebber verder dan zijn militaire plicht? Het was een vraag, waarover von Moltke vele uren had gesproken met Rudolf Steiner, de grootmeester der anthroposophie, die hij meer dan enig ander mens in Duitsland vereerde.
Steiner, geniaal, het wereldgebeuren in kosmisch verband plaatsend, had von Moltke onomwonden met het probleem van de schuld geconfronteerd. Slechts harde mannen konden de stem van het geweten weerstaan. Von Moltke zou zijn Pruisisch-militaire afkomst verloochenen, meende Steiner. Hij kende iets van de liefde van Christus; hij had ook enige wijsheid van Goethe in zich opgenomen. Was het niet verstandiger het bevelhebberschap neer te leggen? Waarom nam hij voortdurend slaapmiddelen in? Ook een slaapwandelaar kan struikelen, een val van grote hoogte doen.
***
Von Moltke aan zijn vrouw, tijdens de slag aan de Marne: