iedere omwenteling zeven kreten van smart, die in het gehoor bleven hangen als een roep uit de onderwereld.
***
Zeven kreten van smart, klaagtonen bij de herinnering aan het oude Japan van landelijke rust en eenvoud. De industriële revolutie had een gedeelte der oude cultuur aan scherven geslagen en een ontworteld industrie-proletariaat samengedreven in de steden. Men sprak hier liever niet over. Er bestond een officieel optimisme, dat de kracht van het Japanse nationalisme prees en de toegenomen macht van het land.
De keerzijde van de medaille werd zelden belicht. Een enkele die het durfde wagen: Toyohiko Kagawa, die zijn ervaringen in de beruchte volksbuurt Shinkawa, de meest verdorven stadswijk van Kobé, samenvatte in de roman ‘Over de doodslijn’ (in Nederlandse vertaling ‘Ga uit in de straten’). Getuigenis van een man, die zijn voornemen trouw was gebleven om temidden van de allerarmsten volgens de beginselen van de Bergrede te leven. Een prediker van het Evangelie in een milieu van drankzucht en prostitutie, de hongerigen voedend, de bedroefden troostend. Geslagen en gehoond aanvankelijk, maar gerespecteerd en geliefd tenslotte.
Toch meende Kagawa niet te mogen volstaan met het in praktijk brengen van zijn geloofsideaal. Het was hem ook veel waard zijn inzicht in de bronnen van de armoede en in de oorzaken van veel sociale ontreddering uiteen te zetten. Dit deed hij in een tweede boek, minder beschrijvend dan het vorige, maar niet minder openhartig: ‘De psychologie van de armoede’.
Indien zijn conclusies juist waren en de sociale structuurveranderingen leidden tot ontmenselijking van de weerloze van het platteland verdreven arbeiders, mocht de leer der geweldloosheid niet zó worden verstaan, dat zij berustte in bestaand sociaal onrecht. Zachtmoedigheid tegenover de wolven betekende immers wreedheid ten aanzien van de schapen.
Kagawa wist een studiebeurs te verwerven voor een verblijf aan Princeton Universiteit in de Verenigde Staten, waar onder het presidentschap van Woodrow Wilson de politieke en sociale wetenschappen een hoge vlucht hadden genomen. Van zijn Amerikaanse reis teruggekeerd, wijdde Kagawa zijn aandacht aan de oprichting van vakorganisaties. Zou het echter mogelijk blijken de