[Het filmjournaal van Juni 1910 vertoonde Blériot]
Het filmjournaal van Juni 1910 vertoonde Blériot op een vliegveld bij Parijs, gereed voor een recordvlucht die hij weldra hoopte te ondernemen. Hij wuifde met een breed gebaar naar de camera, met het zelfvertrouwen dat hij zich sedert zijn beroemde Kanaalvlucht had verworven.
Vervolgens de begrafenis van koning Edward, thans voor de laatste maal, doch onzichtbaar, hoofdpersoon van overdadig ceremonieel, het netwerk waarin men ook hem had willen verstrikken. Hij had zich echter steeds als mens weten te handhaven, waar hij als koning in het gareel liep. Maar nu nam hij dan toch afscheid van 's werelds schouwtoneel, in een laatste gang over het witte doek.
Met een der plotselinge sprongen die het filmjournaal kenmerken, zag men daarna wedstrijden in schapenscheren in Australië. De opbouw van de nieuwe hoofdstad Canberra, nieuwer nog dan het Zuid-Amerikaanse Buenos Aires waarvan men hotels aan de strandboulevard te zien kreeg.
Intocht van Japanse troepen in Korea. Een vergadering van Russische en Japanse diplomaten. Wat was er eigenlijk aan de hand? In de krant had men alleen enige kopregels gelezen, maar het opschrift ‘Korea in Japanse handen?’ prikkelde niet tot verdere lectuur.
Dan plotseling weer Europa: een proeftocht van de ‘Fram’, het schip waarmede Amundsen de Zuidpool hoopte te bereiken. Tenslotte, het ‘Völkerschlachtdenkmal’ te Leipzig in aanbouw, een geweldig monument, groter nog dan andere Duitse monumenten. Ter herinnering aan de Vrijheidsoorlog en de slag bij Leipzig, 1813.