Ildis-Kiosk, over de Bosporus geleid, ontbonden te Skoetari. De geschenken waren reeds per trein of boot verzonden en hadden de plaats van bestemming bereikt op het moment dat daar de karavaan, in dezelfde opstelling als bij het vertrekpunt, opnieuw werd gevormd.
Het plechtigste moment was het opladen der geschenken, althans van de lege kistjes die de geschenken heetten te bevatten, te Constantinopel in het bijzijn van de sultan. Door een poort trok de stoet binnen, aan het hoofd 200 priesters in kleurige lange talars, met wit-gouden turbans. Vervolgens een groep priesters in rode talars, omringd door een groep zangers en muzikanten. Rumoer van trommels, pauken en tamboerijnen. Daarna een schijngevecht van een kleine man in een kaftan, met hoge laarzen: de pelgrim, die zich moet verweren tegen twee rovers, die met hun kleine schilden en blanke Turkse zwaarden wilde bewegingen maken.
Dit alles ter inleiding van het plechtig ritueel van het optuigen van kamelen en muilezels, de dragers der geschenken: 15 kamelen, mooi versierd met roodzijden en zilveren schabrakken. Op hun rug kooi-achtige kasten met brocaat-gordijnen. Twee muilezels, door lange latten verbonden, droegen een soort glazen draagstoel waarin de leider van de karavaan was gezeten. Daarachter een lange stoet muilezels en paarden, aan de teugels gehouden door prachtig geklede stalknechten. Een aantal van deze ezels droeg met huiden overtrokken geldkistjes - lege geldkistjes, wel te verstaan.
***
Volle actentassen en diplomaten-portefeuilles gevuld met memories en instructies, maar toch vrijwel zonder inhoud. Afgevaardigden van vierenveertig landen; hoge hoeden en geklede jassen - al het vertoon dat een ‘vredesconferentie’ kenmerkt. Het congres dat de 15de Juni 1907 op initiatief van de Verenigde Staten en Rusland te den Haag werd geopend, zou over beteugeling van bewapening en scheidsrechterlijke uitspraak in internationale conflicten handelen. Driehonderd heren: politici en ‘deskundigen’, een keur van juristen met een legertje secretarissen en andere assistenten; zwermen journalisten en vele toeschouwers. Een bont gezelschap, dat met kennersblikken de schijngevechten in de politieke arena wist te waarderen.