en liefde de mens, met alle drie de krachten God.’ De ziel is los van begeerten, het verstand egocentrisch en nooit voldaan. In de strijd met het verstand overwint de ziel, omdat het verstand nooit rust kent en steeds door twijfel wordt ondermijnd.
Rathenau's kracht school in zijn isolement, in het behoud van distantie ten opzichte van het dagelijks organisatorisch werk met zijn problematiek van expansiefinanciering, handelsovereenkomsten, bankrelaties, exploitatie van patenten, conferenties en buitenlandse zakenreizen. Hij kon zich naar aard en aanleg slechts handhaven door nauwkeurig een domein van geestelijke vrijheid af te bakenen. Binnen die omheining was hij een eenzame, al vond hij hier uren van stimulerende gesprekken met kunstenaars als Hauptmann, Max Reinhardt, Wedekind, Moissi, Liebermann, Hoffmannsthal en Dehmel, die hij graag in zijn vrijgezellenwoning in de Viktoriastrasse ontving.
Voor de buitenwereld was hij directeur der Allgemeine Elektrizitäts Gesellschaft, het machtige kartel dat tot bloei was gebracht door Walther's geniale vader Emil Rathenau. Het had lang geduurd eer Emil zijn zoon had leren waarderen: een jonge man die dichtte, schilderde, musiceerde, literaire salons bezocht en met toneelspelers omging, leek hem niet de aangewezen persoon voor een directiepost. Maar Walther bewees zijn veelzijdigheid: zijn technisch inzicht en zijn financieel-organisatorisch begrip voldeden aan de hoogste eisen. Emil zwichtte voor zoveel virtuositeit.
‘Neiging tot de geest, drang naar de werkelijkheid’, stelde Rathenau van zichzelf vast, wetend dat zijn Joodse afkomst aan deze innerlijke gespletenheid niet vreemd was. Hij bleef er echter van overtuigd een synthese te kunnen vinden. Vol wantrouwen tegen gedachten die niet in de daad werden omgezet, schreef hij niets wat hij niet had doorleefd. Hoe meer hij de vrijheid tot innerlijke verdieping vond, hoe sterker zijn verlangen naar een synthese tussen zijn zielsleer en het ideaal der sociale rechtvaardigheid, waarin fde geest èn de materie weer zin en inhoud zouden krijgen.
Hij had een ontwerp klaar liggen voor een villa in Berlin-Grünewald, die geheel naar zijn inzicht zou worden gebouwd: een stijlvol ontwerp, in de koele voornaamheid van het Pruisische classicisme. Een tehuis voor zich en zijn vrienden, met een sobere, zeer ruime studeerkamer aan de tuinzijde. Zodra hij deze woning had betrokken,