mogelijkheden om verder te gaan wanneer men er in slaagde langere en meer gevarieerde films te maken. Filmfabricage en bioscoopexploitatie in één hand, de beide elementen van de ‘droomfabriek’, welke haar poorten zou openzetten voor de millioenen stedelingen, die op het witte doek de aanvulling zouden zoeken voor het psychisch tekort der dagelijkse sleur.
***
Over de duinstreek van Noord-Carolina, aan de Oostkust der Verenigde Staten, kunnen barre stormen waaien. Maar zelfs bij ‘stil weer’ staat er meestal een stugge bries, die langs de kust een schuimende golfslag veroorzaakt en fijn wit stuifzand opjaagt langs strand en duinhellingen.
Daar, in die verlaten vlakte, in de buurt van Kitty Hawk, bij de kale heuvel, die de naam van Kill Devil Hill draagt, brachten Wilbur en Orville Wright bijna al hun vrije uren door in de loods waar zij hun zweefvliegtuig bouwden. Het toestel naderde in het najaar van 1901 zijn voltooiing.
De Wrights, eigenaren van een kleine rijwielfabriek te Dayton, Ohio, golden als goede werktuigkundigen. Reeds in hun jongensjaren hadden zij bij het oplaten van vliegers over mogelijkheden van vliegtuigbouw gefantaseerd. Zij lieten geen boek of tijdschriftartikel ongelezen, dat over vlieg-experimenten in Europa handelde. Met ontzetting hadden zij in 1896 het korte krantenbericht gelezen over de dood van Otto Lilienthal, wiens werk hun als een lichtend voorbeeld voor ogen stond. Een summier bericht slechts: ‘Berlijn. De machinefabrikant Otto Lilienthal, die zich sinds jaren bezig houdt met het bouwen van een vliegmachine, is Zondag van een hoogte van 15 meter, bij een sprong welke hij met zijn toestel van een heuvel deed, neergestort. Hij brak zijn wervelkolom.’
Geschokt, maar niet ontmoedigd, waren de Wrights voortgegaan met eigen zweefvlieg-experimenten. Zij brachten in de grote vogel, die zij bouwden, een verbetering aan welke Lilienthal niet had gekend: beweegbare vleugeldelen, die door de piloot konden worden versteld. De proefvluchten die zij in 1901 deden, verliepen naar wens. De Wrights kregen hierbij ook nog menige nuttige wenk van Octave Chanute uit Chicago, een van de eersten die over luchtvaarttechniek schreef en die bijgevolg bij zijn collega's als een soort Jules Verne gold.