reis door Hellas in gezelschap van zijn vriend Aletes, op zoek naar het ontvreemde, vormt de hoofdschotel en de eigenlijke actie. Als Diomos het beeld ontdekt bij de tyran Periandros van Korinthe vergrijpt hij zich aan deze, en geraken de vrienden in de gevangenis om eerst na Periandros dood te worden verlost. Vervolgens vindt Diomos het beeld terug tijdens een nachtelijk gevecht met Maenaden, waarbij Aletes ontkomt. Diomos zelf, die in de donkerte zijn vondst niet herkent en als wapen gebruikt, beschadigt haar bij het gevecht en brengt haar in onherstelbare toestand naar de tempel te Delfi. Daarmede is de ring der reis gesloten.
Maar Vestdijk heeft zich hiertoe niet bepaald; een tweede van zijn boog geschoten pijl vormt de tegenstelling tussen Apollo en diens mededinger Dionysus, een oud thema, hier echter nieuw bewerkt. Want al zijn wij er wel min of meer op voorbereid dat Diomos, de fanatieke Apollovereerder, bij zijn weerkeer in Delfi de tijden veranderd zal vinden en de gehate Dionysus als aanbeden evenknie van de Lichtgod, - wij hebben toch allerminst verwacht dat hij, na in een vlaag van woede beide nieuwe, voor de tempel opgestelde godenbeelden te hebben verminkt en dientengevolge wederom gekerkerd te zijn, in het eigen bloed een verering voor Dionysus gewaar zal worden. Deze gespletenheid en meer nog haar zelfontdekking reeds bij de veelszins ruwe en onbeschaafde mens dier oude tijden te hebben aangewezen is een prestatie van de eerste orde.
Vestdijks primaire betekenis is niet het scheppen van mensen. Vooral vermocht hij in De verminkte Apollo de klip niet te omzeilen van zijn hoofdpersoon geen werkelijk centraal levende figuur te maken, een gemis dat men vaak voelt bij de ‘helden’ der allergrootste auteurs. Diomos, ernstig en kuis (behalve ééns, maar dan uit noodzaak) blijft schimmig. Aletes, vrolijk en zorgeloos, bedoeld als tegenstelling, wordt ook weinig duidelijk. Geslaagd is de tekening van de tyran Kleisthenes van Sikyon, een grof en oppervlakkig koninkje, maar zonder veel kwaad, en - wéér als pendant - Periandros, staatsman, denker, wreedaard. Men volge woord voor woord het puntige en originele gesprek tussen de laatse en de Egyptenaar Apriës, men beleve daaraan een hoge intellectuele lust. Ook de vrouwen als bijfiguren verdienen aandacht: Leotion, Diomos' vrouw en niet minder de eerste profetes van het Delfische Orakel, Aristagora. Zij bezitten dat moederlijke dat bij Vestdijk altijd zo slaagt, - dat ook Trix uit De koperen tuin en de moeder uit Ierse nachten eigen is.
De majesteit van het Griekse bergland in de winter ligt gelijk een beklemming, een Alp op ons. Bijzonder indrukwekkend is de opgang uit de benedenstad van Korinthe naar de tempel, juist door de soberheid van een paar regels. De wegen lopen er omhoog langs muren welke de reiziger dwingen steeds de enkele steile rots met het heiligdom op de top te zien, en murw maken, een soort third degree, avant la lettre van nazisme en Italinisme. De luchtige kant van het esprit komt niet vaak tot uiting, maar