strikt verboden is in of bij de beurs, behalve gedurende deze uren, zaken te doen in effecten.
Er zijn 1100 leden der effectenbeurs; elk hunner heeft zijn plaats, zijn seat, en zulk een plaats kan met vergunning van de commissie van toezicht verkocht worden. Op het oogenblik is zulk een seat f 45,000 à f 50,000 waard, ofschoon verleden jaar een enkele f 60,000 opbracht. De candidaat heeft de vragen te beantwoorden, hem door de commissie gedaan omtrent zijn verleden; aan hen die vroeger zaken met hem gedaan hebben, wordt getuigenis omtrent hem gevraagd, en als hij toegelaten wordt betaalt hij f 2500 in het beursfonds.
Wanneer een lid der effectenbeurs sterft, wordt zijn plaats verkocht door de commissie, en na aftrek van al wat hij op de beurs mocht schuldig zijn, wordt het geld overhandigd aan zijn erfgenamen. Bovendien bestaat er een verzekeringsfonds, waaruit zonder eenigen aftrek voor schulden, welke ook, f 25,000 aan zijne erfgenamen wordt gegeven.
Het fonds, waaruit dit betaald wordt, heet het ‘Gratuity Fund’, en elk lid der effectenbeurs betaalt bij zulk een sterfgeval f 25 in het fonds. Zoo meer dan dertig leden in een jaar sterven, wordt de f 25,000 uit het kapitaal van het fonds betaald.
Wanneer een der leden bankroet slaat of zijn betalingen staakt, wordt hij geschorst als lid van de beurs, waar hij eerst terug kan keeren na met zijn crediteuren te hebben afgerekend. Wanneer hij binnen zeker tijdsverloop nalaat dit te doen, wordt zijn plaats ten voordeele zijner schuldeischers verkocht.
Het gaat op de effectenbeurs in New-York zeer onstuimig toe, en het dringen, gillen en schreeuwen in den amsterdamschen effectenhoek is in vergelijking kalm en bedaard; doch in dagen van spanning gelijkt de Stock Exchange in Wall street, volgens deskundigen, meer op een krankzinnigengesticht, dan op iets anders. Naar men mij mededeelde, wordt vrij gestrenge tucht geoefend op de new-yorksche beurs en soms wordt een lid door de commissie beboet, ja van zijn lidmaatschap ontzet, wanneer hij zich schuldig gemaakt heeft aan ‘washing’. Washing heet op de amsterdamsche beurs alleichem, gelijk men den valschen koers noemt, welke gemaakt