Niet echter alleen in de verhalen, ook in de spreekwoorden en gezegden van alledag speelt Anansi een grote rol. ‘Speel niet met vuur’ waarschuwt de moeder haar kind, ‘anders zal Anansi je bedriegen’, d.w.z.: Je zult in je bed plassen. Als iemands voet slaapt zegt hij: ‘Anansi heeft mijn voet te pakken’.
Hoewel Anansi altijd en overal de hoofdrol vervult moeten we daaruit niet opmaken dat hij een vrijgezel is.
Hij is getrouwd en wel met niemand minder dan een menselijke prinses. Zij draagt de Afrikaanse naam Akuba, wat woensdag betekent, want in het stamland kregen de kinderen de naam van de dag, zoals dat eens in Europa ook het geval is geweest en waarvan nog iets is blijven hangen in het gezegde: ‘Een echt zondagskind’.
Al met al zou het natuurlijk te gek zijn geweest dat Anansi Afrika zou hebben verlaten en de mensen daar in de steek zou hebben gelaten. Hij stuurde zijn zoon naar Suriname, een tweede Anansi, helemaal aan hem gelijk, zelfs in de keuze van een vrouw.
Ook de zoon trouwt met een prinses die Akuba heet. Zij schenkt hem twaalf kinderen en wordt dan ook aangesproken met ‘Ma Akuba’.
De Afrikaanse spin gaf zijn zoon een grootse opdracht mee, vervat in enkele woorden: ‘Laat de zwarte mensen lachen Anansi En Anansi ging. Slim als hij was wist hij ogenblikkelijk de walvis en de olifant voor hem te laten werken en met hun hulp stak hij de oceaan over. En taai als hij was, duurt zijn leven nog steeds voort.
Er zijn geen slaven meer die zijn troost behoeven of die zich als ontspanning na hun zware taak, met zijn streken willen vermaken. Nu zijn het eerder hun ontwikkelde nazaten die opnieuw graven in de onuitputtelijke hoeveelheid spinverhalen. Door het lot en de omstandigheden naar Europees patroon gevormd zijn zij zich tegelijkertijd meer dan ooit bewust van de rijkdom aan eigen overleveringen. Anansi en prinses Akuba zijn opnieuw ten toon verheven.
Gewassen, dieren en mensen zijn in de loop van de geschiedenis overgeplant van het ene werelddeel naar het andere om op een nieuwe bodem een eigen leven te gaan leiden. Zo heeft nu de Afrikaanse spin door Suriname heen de reis gemaakt naar Nederland. Hij is zelfs terecht gekomen in de Hollandse poppenkast, vanouds het tehuis van Jan Klaassen en Katrijn, maar Anansi zou Anansi niet