Anansi
(1975)–Anthia C.M. Boers– Auteursrechtelijk beschermdAnthia C.M. Boers, Anansi. Boek- en Tijdschriftenhandel H.F. van der Weerd, Amsterdam/Paramaribo z.j. [1975]
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
gebruikt exemplaar
particuliere collectie
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Anansi van Anthia C.M. Boers uit 1975.
redactionele ingrepen
p. 1: de kop ‘Inleiding’ is tussen vierkante haken toegevoegd.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina (II) is niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
anansi
[ binnenkant voorplat]
Elinor van Dommelen is afkomstig uit de wereld van het klassieke ballet. (Hamburgse Opera). Later stapte zij over naar de revue, waarmee zij half Europa doorreisde. Na haar huwelijk met de - destijds wereldkampioen goochelen Tonny van Dommelen, ging zij zich wijden aan het miniatuurtheater: de poppenkast. Haar voorkeur gaat uit naar de vanouds bekende, uit het nationale volksleven voortgekomen, figuren, zoals de Engelse Punch, de Duitse Kasperle en de Hollandse Jan Klaassen. Haar poppen zijn robuust, makkelijk herkenbaar, maar daarbij met veel fantasie en kleurgevoel aangekleed. De decors zijn eenvoudig en doelmatig, evenals de belichting. Zij streeft ernaar met zo weinig mogelijk middelen de kinderen zoveel mogelijk te boeien en ze mee te laten leven met het gebeuren dat zich binnen de kleine omraming van de kast afspeelt. De poppen spreken voor zichzelf.
Door geboorte en werk zeer cosmopolitisch weet
[pagina I]
ANANSI
volksverhalen uit Suriname
tekst: | Anthia C.M. Boers |
poppen en poppenspel: | Elinor van Dommelen, naar een idee van Orso van der Weerd |
foto: | Bernd Süsskind Producties |
gegevens o.a. ontleend aan | Dr. H. van Capelle, ‘Mythen en Sagen uit West-Indië’, Uitgeverij W.J. Thieme & Cie. |
J.A. van der Meiden, ‘Ontmoeting der Wereldgodsdiensten’ |
Uitgave: Boek- en Tijdschriftenhandel H.F. van der Weerd, Amsterdam/Paramaribo
[ binnenkant achterplat]
zij Amerikaanse kinderen evenzeer te boeien als Hollandse of Duitse. Door haar vermogen zich te verplaatsen in het niet eigene, wist zij ook gestalte te geven aan zo'n on-Europese figuur als Heer Spin, genaamd Anansi, de sluwe held uit de West-Afrikaanse en Surinaamse negerfolklore. Zij gaf hem, voor het eerst in zijn eeuwenoude leven, een plaats in de poppenkast, een zeer eigen plaats, temidden van de hem vertrouwde figuur als Ma Akuba, tijger, en kakkerlak.
Elinor van Dommelen beperkt zich overigens niet tot het poppentheater alleen. Zij beheerst ook de kunst van het goochelen en houdt ervan haar optreden achter de schermen af te wisselen met een boeiende show voor het voetlicht, waarbij zij, net als bij het poppenspel, de kinderen een werkzaam aandeel weet te geven.
Amusement waarbij eenvoud het kenmerk is van het ware, met vakmanschap gebracht.
[ achterplat]