[Inleiding]
‘Een volk dat zijn sprookjes verwaarloost verarmt zichzelf’ wordt wel gezegd, en met sprookjes worden dan natuurlijk niet bedoeld alle willekeurige verzinsels die vaak als zodanig aan kinderen worden opgediend De echte, overgeleverde sprookjes horen thuis in de rij van mythologische verhalen, sagen en legenden en zijn daarvan vaak de vereenvoudigde vorm.
Moeilijke zaken gemakkelijk verteld. De bron ervan ligt in een onmoemelijk ver verleden, waaruit alle volken gelijkelijk konden putten. Vaadaar dat de kern ervan en de symbolen dikwijls op hetzelfde neerkomen, ondanks verschillen. Overal anders en overal hetzelfde, zou men kunnen zeggen. Het is er zo ongeveer mee als met de kinderspelen, kringliedjes en dergelijke, waarvan vele een overblijfsel zijn van godsdienstige plechtigheden, veelal berustend op waarnemingen omtrent de loop der sterren, of de kringloop verbeeldend tussen geboorte en dood.
‘De zevensprong’ en ‘Witte Zwanen, zwarte zwanen’ zijn er zo een paar. Wat bij de groten verloren ging leeft voort bij de kleinen en is in wezen onuitroeibaar.
Het is met die sprookjes als met sommige taalverschijnselen. Zo is het Sanskrit een dode taal, maar één woord ervan is springlevend gebleven en is, ook in het Nederlands, een alledaags begrip: ‘man’ en ‘mens’, wat in zijn oorspronkelijke vorm niets minder dan ‘denken’ betekende. Met een aantal Indo-Europese talen reisde het de aardbol langs.
De Indianen waren zich altijd terdege bewust van de waarde van hun verhalen. Bij hun gold het dan ook als een heilige plicht dat de ouderen ze op de jongeren overdroegen.
‘Heel, heel lang geleden, vóór nog de grootvaders van onze grootmoeders geboren waren was de wereld heel anders dan nu’, vertellen de Caralben. De bomen droegen altijd vruchten; de dieren leefden in volkomen eensgezindheid en de kleine agouti (een knaagdier) speelde zonder vrees met de baard van de jaguar. Er leefden toen nog geen giftige slangen; de rivieren stroomden gelijkmatig; er was geen buitengewone droogte, noch had men last van overstromingen en de watervallen gleden