het hoogste schiep, schiep ook het laagste. Zo heeft God volgens Zijn wil alle dingen geschapen en niets daarvan versmaadt Hij, want zij zijn alle Zijn schepselen.
Christus liet ons twee zwaarden na toen Hij het aardse leven verliet: het ene zwaard is in handen van de paus, het andere in die van de keizer. Deze twee mogen niet los van elkaar staan, wat er ook gebeurt. Want als deze zwaarden onenigheid vertonen, mag de Kerk wel bevreesd zijn. De Roomse arend kan met één vleugel niet vliegen, noch kan Petrus' bootje op deze onstuimige, woeste zee, met zijn hoge golven, met slechts één riem de juiste koers bewaren. Daartoe is nog een tweede riem vereist, wil het scheepje de rechte koers bewaren.
Daarom hebben ze niet goed nagedacht, die het zwaard van de keizer en zijn macht teniet willen doen. Want de Kerk zou haar vijanden, die in menig land zitten, niet met de banvloek kunnen bedwingen, omdat het keizerlijk zwaard de beschermer is van het christelijk geloof tegen heidenen, Saracenen en afvallige christenen. Deze laatsten zouden zich onderling verbinden en de Heilige Kerk bestrijden en zich weinig aantrekken van de banvloek van de Roomse Kerk.