vertaler die zich zo aan afspraken hield en die zijn kopij zo feilloos inleverde: onberispelijk getypt en van aantekeningen voor de zetter voorzien. Een vertaling van hem kon je eigenlijk direct naar de drukker brengen.
Pé raakte bekend door zijn vertalingen en hij kreeg steeds meer opdrachten. Dat benauwde hem wel. Hij was overtuigd van zijn vertaaltalenten, maar liever zou hij poëzie schrijven, korte verhalen en nog liever het boek over het eind van de jaren zestig, opgebouwd rond de brieven van vrienden die aan die turbulente periode ten onder waren gegaan. Hij kon er indringend over vertellen in zijn donkere, grotachtige kamer, volgestouwd met boeken, bladen en grammofoonplaten, waar, in mijn herinnering, het zonlicht nooit binnendrong.
Van dat eigen werk is weinig meer gekomen, want terwijl hij nog bezig was met de vertaling van een boek, belde een toneelgroep al weer of hij een toneelstuk wilde vertalen (en dat deed hij het liefst van alles) en kwam ik aan of hij weer een nieuwe vertaling kon hebben. Zo begon hij ook aan het boek Job, weer samen met Pius Drijvers. Zelf vind ik deze vertaling, die in 1971 is verschenen, nog raker en virtuozer dan die van Prediker. In hetzelfde jaar gaf Ambo ook zijn Antigone-vertaling uit, die door zijn vroegere leraar, Kees Verhoeven, met een tien werd gehonoreerd. Daarna bezocht ik Pé nog bij tijd en wijle, wanneer ik meende dat ik hem moest vragen nu toch zelf een boek te schrijven. De vertalingen bleven in de weg staan. Wanneer hij meende eindelijk tijd vrij te hebben voor oorspronkelijk werk, was er wel de belasting die hem noodzaakte de vertaling op zich te nemen van een boek, waarvan we samen al jaren tevoren hadden gezegd dat het hopeloos verouderd was. Een uitgeverij vroeg hem erom op een moment dat er geld nodig was en plichtsgetrouw leverde hij een zorgvuldige vertaling in.
‘Alles heeft zijn tijd’, schreef Pé in de vertaling van Prediker. Het zal waar zijn en ‘alles wat hij gemaakt heeft is mooi, op zijn tijd’, ook dat zal wel kloppen. Maar Pé heeft niet de tijd gekregen om te maken wat hemzelf het meest ter harte ging.