Pé Hawinkels
Miles Davis' Bitches Brew
Pharaoh's Dance (1, 2) - Bitches Brew (2) - Spanish Key (1, 2) - John McLaughlin (1) - Miles runs the Voodoo down (1) - Sanctuary (2)
Davis (tp), Wayne Shorter (ss), Bennie Maupin (baskl), Chick Corea (el. pn), Harvey Brooks (Fender b), Dave Holland (b), John McLaughlin (gtr), Jack DeJohnette (drs), Charles Alias (drs), Lenny White (drs), Jim Riley (perc.).
In (1) bovendien: Larry Young (el. pn). In (2) bovendien: Joe Zawinul (el. pn).
New York, 19, 20 en 21 augustus 1969.
CBS S 66236 (dubbelalbum, stereo), f 25,
Miles Davis.
Deze dubbelelpee zit in een afzichtelijke hoes. Dat is het enige dat ik in het nadeel ervan naar voren kan brengen. Voor de rest is deze release er een waarbij het hart opspringt van vreugde: zowel degenen die zich naar aanleiding van Miles' laatste concert in Rotterdam en aan de hand van platen als Filles de Kilimanjaro en In a Silent Way af gingen vragen of Miles het allemaal nog wel zo scherp zag zitten, als degenen die in het algemeen het voorhoofd fronsen als het om de vooruitzichten van de jazz gaat, kunnen nu een beslissing nemen. De muziek op deze beide langspeelplaten - er staat voor maar liefst zo'n negentig minuten op - vertoont geen spoor meer van het onzekere, weifelende dat de onderzoekingen van Davis in de onderscheiden idiomen van pop en free-jazz tot nu toe kenmerkte. Een halve reactie lijkt mij dan ook niet langer mogelijk.
De muziek waarin de grootste trompettist aller tijden voorlopig zijn element gevonden lijkt te hebben doet op het eerste gehoor nogal ondefinieerbaar aan. Harmonisch en melodisch heeft de ontwikkeling zich voortgezet die Miles met E.S.P. heeft geïntroduceerd.
Gesteund door het compositorische talent van Wayne Shorter heeft hij toen de post-bop voorgoed de rug toegekeerd en is zich gaan toeleggen op een soort muziek, dat melodisch volkomen uniek gebleven is en harmonisch zich op een stukje vrijer en moderner terrein is gaan bewegen. Ritmisch heeft Miles lang tussen twee oevers gelaveerd: de a-metrische ritmiek van de free jazz, zoals men die heeft kunnen taxeren tijdens het Rotterdamse concert, en de gebondener, sterk aan pop en soul herinnerende ritmiek waarin zijn groep zich op de platen Filles de Kilimanjaro en In a Silent Way bekwaamd heeft. Op Bitches Brew blijkt hij voor de gebonden, regelmatige ritmiek gekozen te