gequetste schorsen en ribben der bladeren deses Booms, vloeid een scherpe en bittere melk; als mede uit de vrugten, eer sy nog ryp zyn.
De tweede tamme Vyge-boom, werd maar twee ofte dry voeten hoog, maar is de vorige anders gelyk.
De derde soort, werd Caprificus genaamt, is wild, krygt geen volkomene rype vrugten, maar anders de voorgaande niet ongelyk.
Sy wasschen alhier alleen in de Hoven der liefhebbers, en beminnen de Son, anders werden de vrugten selden ryp. Men teeltse voort door hare zyd-scheuten, die uit de wortel spruiten: ook ent men haar op Pruimen, Persiken en Aprikosen. Men meint dat deselvige seer hooge jaren bereiken kan, en dat dan daar een gomme uitdruipt. De jonge botten siet men hier eerst in 't midden van de Lente, en vervolgens de vrugtjes: welkers eerste in 't laatst van de Somer konnen ryp zyn; maar die wat later voort-komen, rypen eerst het toekomende jaar in de Somer. De onrype Vygen noemt men Grossae; die op den oven ofte Sonne gedroogt zyn, Caricae, ofte Passae.
Behalven dat men de Vygen soo versche als gedroogde voor na-gerigt en op de maaltyden en byeen-komsten set; soo werden sy veel gebruikt en gegeten tegens de long-siektens en nier-wee. Sy maken mede een loslyvigheid: Vygen met Ysop gekookt, dient het sop om te gorgelen in heese keelen, en in d'ontstekinge der keel; ook moet men de uitgekookte Vygen en Rapen tusschen twee fyne doeken warm om den hals slaan, en dan des nagts met een sakjen warm sand dese Pap warm houden. De Pappen en kooksels daar van dienen om alle geswellen en kinder-pokjes te vermorven en tot etter te brengen. Het kooksel dient mede om tot