blaadjes deser bloemtjes den meesten hoop van de Winkel-Saffraan wel uitmaken. Dese bloemtjes siet men gemeenlyk eer dat'er blaadjes zyn. De wortel ofte bolletjen is klein en plat, hebbende gemeenlyk onder sig nog een bolletjen, als een nieuw afsetsel.
Alhoewel in Duitsland, Italien, Vrankryk, Engeland dese Saffraan met heele velden vol gesien werden, soo vind men die hier egter alleen in de Hoven in de Lente.
In de Genees-kunde is de Saffraan een van de beste en veiligste middelen die men heeft: want sy bestaat uit een fyn oliagtig sout, dat genoegsaam uit de sterke reuk en smaak blykt: sy doet sagjes het bloed en sappen omloopen en verwerkt een goede uitwaseming: sy is versterkende, en een der alderbysonderste long-middelen: sy is dienstig in alle moer-qualen, opgestopte ofte agterblyvende stonden en Kraam-vloeden; vervordert de verlossinge; verteert de slym der magen en des ganschen lighaams: stilt de pynen uiterlyk en innerlyk; bevordert eenigsins de slaap: dryft de doode vrugt af en de nageboorte: verdryft de geelsugt: is dienstig in alle quaadaardige en pestige siekten, en Scheur-buik: oude luiden nemen 20 of 30 greinen daar van in; de kinderen na haar tyd 2. 3. 5. 6. greinen. Met goede Brandewyn maakt men hier van een Tinctuur. De koleur met water uitgetrokken, kan tot de dikte van Pillen uitgedampt werden. De Saffraan op Wyn geset met wat Kaneel, Nagelen, Kalmus, enz. is een goed Scheurbuiks-middel, somtyds daar een romertjen van gebruikt. Veele drinken de Saffraan des ogtens met warme soete melk.