gelyk, maar de bladen zyn wat grooter en niet soo duister groen; de Kersen zyn groot wit, ofte rood wit gemengelt, met vry lange stelen: soet van smaak. Maar een andere soort heeft groote en gansch swarte Kersen, met een seer duister rood sap, die men Morellen noemt.
De derde soorten wasschen lager met kleinder bladen, en is d'eigentlyke Kerse-boom; de stam is dunder en teederder, en de schorsen rouwer. De vrugten zyn rond, seer vleesig, tusschen soet en suur, dat is, amperagtig: rood, swart ofte bruin van koleur: alhoewel men nog een soorte vind die byna witte vrugten voortbrengt.
In dese gewasschen bemerkt men veeltyd eenig verschil: want wanneer sy ongeënt ofte op haar gelyke geënt zyn, soo krygen sy groote Krieken met korte steeltjes, ja dikmaals ongelooflyk groot. Maar die men op wilde ofte Spaanse ent, hebben kleinder Krieken, met kleinder steentjes, en langer steeltjes, welke vroeger ryp zyn.
Hier by komt nog een Kerse-boom met dubbelde bloemen: een die de Kersen aan heele risten hangen, gelyk d'Aalbesien, die ik beide te Middelberg en elders gesien heb. Een derde die seer heesteragtig schynt te zyn, is in alle deelen seer klein en lang.
De wilde soorten vind men in veele bosschen onder ander geboomte, welke met verenten en verplanten, tam gemaakt werden. De Spaanse en andere soorten, vind men in de Boogaarder en Hoven. Sy komen voort uit hare kernen, welke groot genoeg zynde, verplant werden en geënt. Sy bloeijen met het voorjaar in de Lente: en de vroege geven haar vrugten somtyds in Wiede-maand, maar d'andere in Hooy- en Oogst-maand: maar hier in moet men het jaar waarnemen, dat d'eene reis vroeger, en d'andere reis latere vrugten voortbrengt.