Integratie
Een groot deel van de nieuwkomers blijft voorgoed in Suriname. Ze zijn bereid zich zoveel mogelijk aan te passen aan het leven in Suriname en overwegen niet naar hun land terug te keren. Bij de nakomelingen van deze blijvers kan een vergaande vorm van integratie worden geconstateerd. Over het algemeen hebben zij binnen een generatie hun moedertaal verleerd waardoor de communicatie met de ouders in veel gevallen alleen met behulp van het Sranantongo goed mogelijk is.
Als groep vertonen deze Surinaamse Chinezen weinig animo het familiebedrijf voort te zetten. In het kiezen van een partner uit de eigen groep zien ze geen prioriteit en nog minder een verplichting. Door studie hebben ze meer kansen kunnen scheppen voor een betere bestaansmogelijkheid. Deels zijn zij op verschillende terreinen werkzaam in de particuliere sector, deels vertegenwoordigd bij het openbaar bestuur op de meest uiteenlopende posten.
Over het algemeen hebben de immigranten noch hun nakomelingen ambities op politiek gebied. Een enkele poging een eigen zelfstandige organisatie op te zetten was van het begin af gedoemd te mislukken. Soms worden groepen gevormd die als een afdeling fungeren van een grote politieke partij. Dit neemt niet weg dat in bepaalde gevallen een enkeling op grond van persoonlijke verdiensten een hoge functie krijgt.
De Chinese bevolkingsgroep heeft zich, in vergelijking met andere, het meest geïntegreerd in de Surinaamse samenleving.
Gemengde huwelijken komen bij de groep van de nakomelingen of Surinaamse Chinezen in toenemende mate voor. Bij de China-Chinezen die meer waarde hechten aan bepaalde oude tradities is deze ontwikkeling van het kiezen van een partner uit een andere groep nog bescheiden.
Een klein aantal Chinezen heeft het land verlaten om zich elders te vestigen. Dit vertrek past in de grote uittocht uit Suriname na de Onafhankelijkheid in 1975. Deze emigratiestroom leidde hoofdzakelijk naar Nederland en in mindere mate naar Noord-Amerika. Gezien de gesignaleerde ontwikkelingen zal het voor de Chinezen in Suriname als groep een moeilijke opgave blijven het cultuurgoed der vaderen alsmede de eigen identiteit te bewaren.
William L. Man A Hing