de politieke consequenties van het artistieke gebeuren met gelijksoortige termen werden beschreven als die van de marxistische revolutie.
De laatste stelling van Hofmann is een vraag: geschiedt de politieke invloed van de kunstenaar door infiltratie of door boycot van het produktie-apparaat? De politieke implicaties van de moderne kunstrevolutie zijn op verre na nog niet gerealiseerd. Zowel in het westen als in het oosten is de kunstrevolutie door de politiek verraden. Het is zelfs zo dat vooraanstaande marxistische kunsttheoretici als Fischer hun partijgenoten de burgerlijke kunstsituatie van het westen als de ideale gaan voorstellen. Het is dan ook niet te verwonderen dat diezelfde theoretici de actuele revolutionaire stromingen in de kunst van de zestiger jaren afwijzen.
De creatieve toekomstmodellen vindt Hofmann vooral in de constructivistische theorieën en in het surrealisme. Politiek verantwoord handelen veronderstelt zulke breedopgezette toekomstperspectieven. Maar ook op dit punt dreigt weer het gevaar dat theoretici en politici deze perspectieven alleen zien in de ‘Ordnung als Befriedung’ (Marcuse), als het schoon-maken, het glansverlenen aan een nieuwe unidimensionaliteit, ongeveer zoals het nu gebeurt. Als de kunst reëel wil bijdragen tot de toekomstige werkelijkheidsgestalte moet men de totale bevrijding van de fantasie tot een politieke werkelijkheid maken.
Er bestaat echter ook een praktische strategie voor de kunstenaar, die zijn politieke verantwoordelijkheid wil opnemen: een aanpassing aan het actuele produktie-apparaat, die tegelijkertijd een doorbreken ervan is. Als de kunstenaar het bestaande en werkende produktie-apparaat voor zijn kunst gaat aanwenden en het kunstwerk tot consumptiegoed gaat maken, dan onttrekt hij het kunstwerk aan de pseudofunctionaliteit waarin het nu gevangen zit. In de plaats van een bevestiging van de bezitssamenleving te zijn, wordt het immers een negatie ervan.
Bij dit artikel zouden een aantal randbemerkingen te maken zijn. Vele zaken worden al te simplistisch en unidimensionaal voorgesteld. Het artikel is m.i. belangrijker om de vragen die het oproept, dan om de oplossingen die het voorstelt. Het is in elk geval belangrijk alleen al omdat het mogelijkheid biedt om de vraag naar de politieke draagwijdte van de hedendaagse kunst duidelijker te stellen □
Rik Poot.
K&C-agenda, 27 november 1968.