Meesterwerken van de Mexicaanse kunst.
K&C-agenda, 30 oktober 1968.
Vandaag wordt in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel een belangrijke tentoonstelling geopend, gewijd aan drieduizend jaar Mexicaanse kunst. Er bestaat waarschijnlijk geen land met zulk een verscheidenheid van culturen, waarvoor het zoveel betekenis heeft om van één historisch geheel van drieduizend jaar te spreken. Reeds in het precolumbiaanse tijdperk moet er een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende, uiteenlopende rassen en culturen, maar toch blijft er een overwegende herkenbaarheid van de ene fundamentele inspiratie, als het ware de greep van de grond op de mens. Na de verovering van Mexico leeft in de vormen van de exuberante Spaanse barok de Mexicaanse mens verder. En dit tot op onze dagen in de opvallende eigenheid van de hedendaagse Mexicaanse kunst en architectuur.
Heel duidelijk bijvoorbeeld komt dit traditiegebonden bewustzijn en de belangrijkheid die de kunst daarin speelt tot uiting in het nieuwe Antropologisch en Etnografisch Museum van Chapultepec in Mexico, waaruit de stukken voor de expositie afkomstig zijn. Tot in de architectuur van dit moderne museum (dat geen museum voor schone kunsten heet) spelen de oude archetypen door. Maar ze blijven toch het best en meest overtuigend herkenbaar in de fantastische beelden van goden en mensen die er zijn ondergebracht.
In zijn toespraak bij de opening van dit museum, nu een viertal jaar geleden, zei Torres Bodet: ‘Door de affirmatie van wat nationaal is, schakelt men zich in het universele in’. En men zou er met een parafrase nog aan kunnen toevoegen:‘Door de affirmatie van wat traditioneel is, schakelt men zich in het heden in’. Deze slechts schijnbare contradicties (vasthangend aan een westerse logica) geven aan de Mexicaanse kunst haar eigen karakter en maken haar, in haar geheel, tot een uitdaging voor de moderne westerse geëmancipeerde mens. De Mexicaanse kunst gelooft niet in de zelfverzekerde autonomie van de moderne persoonlijkheid. Ze staat dicht bij het leven, heeft een