koning werd en aan de Heilige Familie zelf, die er een toevlucht zocht en vond. Het gevolg van deze exodus, niet vanuit Egypte naar Israël gelijk in het boek Exodus, maar omgekeerd vanuit Palestina naar Egypte, was dat er in de grote steden van Egypte grote Joodse koloniën ontstaan waren, met een eigen synagoge, een eigen rechtspraak en de eigen Hebreeuwse taal. Men moet het zich dus niet zo denken dat de Heilige Familie toen zij aan de grens van Egypte stond, absoluut niet wist waarheen zij zich richten moest. Zij volgde zonder enige twijfel de weg, die vóór haar zovele Joodse vluchtelingen gevolgd hadden en die leidde naar een stad, waar zich een grote Joodse kolonie bevond. Want daar zouden zij enigermate thuis zijn te midden van land- en geloofsgenoten. Misschien hadden Maria en Josef wel kennissen of verwanten in zulk een kolonie. Wij kunnen zulks natuurlijk alleen maar gissen.
Niet minder dan een millioen Joden bevolkte rond het begin onzer jaartelling Egypte. Ook Babylon bezat in die tijd een Joodse kolonie. Tegenwoordig is het Egyptische Babylon een wijk in Caïro, welke Oud-Caïro heet. Men vindt er nog een synagoog die gebouwd is op de fundamenten van een synagoog, welke opgericht is omstreeks de tijd dat het kind Jezus in Egypte was.
Naar dit Babylon nu spoedde zich naar alle waarschijnlijkheid de Heilige Familie, nadat zij de grond van Egypte betreden had. De meest voor de hand liggende route naar Egypte was voor haar van Bethlehem langs de woestijnweg naar Heliopolis en Babylon, waar zij zich bij de Joodse kolonie kon vervoegen. Bewijzen zijn daar natuurlijk niet voor te geven, maar de eerste christenen van Egypte hebben deze route practisch terstond als vaststaand aangenomen en dit van geslacht op geslacht zo overgeleverd, zodat het, alhoewel geen bewezen feit, toch minstens een vrome overlevering is, waaraan de Egyptische christen zich houdt.
Bij Jezus' geboorte was Babylon een aanzienlijke stad met een Joodse kolonie, een Joodse synagoge en een zwaar