[Nummer 3]
Woord vooraf
Michel Seuphor in 1928. Foto: Florence Henri
Michel Seuphor (pseudoniem van F. Berckelaers, 1901-1999) was zo'n beetje de Jean Cocteau van Vlaanderen: hij schreef literatuur, was actief als beeldend kunstenaar, was bemiddelaar, tijdschriftredacteur en stond aan de wieg van talrijke clubjes en verenigingen. Met name met het mede door hem geredigeerde tijdschrift Het Overzicht heeft Seuphor vanaf eind 1922 een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding van het werk en de ideeën van de internationale avant-garde in Vlaanderen.
Seuphors wortels liggen aan de randen van de Vlaamse beweging, maar al spoedig sloeg hij zijn vleugels uit en richtte hij zijn aandacht op wat er internationaal in de kunst aan de orde was. Bezoeken aan Berlijn en Parijs, waar hij zich na 1925 blijvend zou vestigen, gaven richting aan zijn belangstelling. Hij verkreeg gaandeweg een uitgebreid netwerk.
Seuphor is nauwelijks samenvattend te bestuderen en in een aflevering als deze Zacht Lawijd-special kunnen onmogelijk alle aspecten van zijn leven en werk aan de orde komen.
Maar we doen ons best.
In deze aflevering wordt aandacht besteed aan zijn Nederlandstalige gedichten, aan zijn relatie met de Vlaamse graficus Victor Delhez, aan zijn betrekkingen met de Italiaanse futurist F.T. Marinetti, aan de manier waarop hij reageerde op de concurrenten van 't Fonteintje, aan de verhouding van het Antwerpse Het Overzicht tot de Brusselse avant-garde, aan de relaties tussen Het Overzicht en de Nederlandse schilder Carel Willink, aan zijn vroege Parijse tijd en de autobiografie die hij daarover schreef, aan het mede door hem opgerichte constructivistische gezelschap Cercle + Carré en aan de religieuze wending die zijn leven in de loop van de jaren dertig nam. Het nummer wordt afgesloten met een interview dat Michel Seuphor op latere leven gaf over zijn jonge jaren.
Manu van der Aa, Sjoerd van Faassen, Hans Renders & Johan Vanhecke