Personalia
Nele Bemong (Turnhout, 1979) is als postdoctoraal onderzoeker van het fwo-Vlaanderen verbonden aan de subfaculteit Literatuurwetenschap van de K.U. Leuven. Haar licentiaatsverhandeling over de briefwisseling van Stijn Streuvels met uitgever Joris Lannoo uit 1925 werd in 2002 bekroond met de ctb-Prijs voor Teksteditie en Bronnenstudie. In 2007 promoveerde zij met een proefschrift over de Vormen en functies van de Belgische historische roman (1827-1850). Een poëticale en chronotopisch-narratologische genrestudie. Ze publiceerde over de negentiende- en twintigste-eeuwse literatuur in België en over Bachtins chronotopenconcept. Ze is co-redacteur van Re-Thinking Europe. Literature and (Trans)National Identity (2008) en lid van het Executive Committee van The European Network for Comparative Literary Studies.
Ernst Bruinsma (Heerenveen, 1966) publiceert over Nederlandse, Vlaamse en Friese literatuur. Hij is hoofdredacteur van het algemeenculturele en literaire tijdschrift de Moanne (www.demoanne.nl) en een van de bezorgers van het verzameld werk van Louis Paul Boon.
Liesbeth Vantorre (Wilrijk, 1985) studeerde in 2007 af in de richting Germaanse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en behaalde in 2008 aan dezelfde universiteit een masterdiploma in Filmstudies en visuele cultuur. Ze is verbonden aan het Louis Paul Boondocumentatiecentrum (Universiteit Antwerpen) waar ze met een Dehousseopvangmandaat een proefschrift voorbereidt over het montageprincipe in het oeuvre van Louis Paul Boon.
Sjoerd van Faassen (Assen, 1949) is hoofd Collecties van het Letterkundig Museum. Onlangs verscheen Roomse ruzie, een mede door hem bezorgde documentenuitgave over de breuk tussen de tijdschriften Re-Thinking De Gemeenschap en De Nieuwe Gemeenschap in 1933. Hij werkt aan een boek over het tijdschrift Criterium (1940-1942) en aan een monografie over legale literaire tijdschriften tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Albert van der Zeijden (1957) is als historicus werkzaam bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Utrecht. Hij publiceert over uiteenlopende onderwerpen als de geschiedenis van de dood, de geschiedenis van de geschiedschrijving en de geschiedenis van de folklore en de volkskunde in Nederland. In 2002 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op Katholieke identiteit en historisch bewustzijn. W.J.F. Nuyens (1823-1894) en zijn ‘nationale’ geschiedschrijving.