Gat
Hij is beter op dreef als hij zich werpt op het thema van de wapenbeheersing. Dat Adelman daarover sceptisch is blijkt uit diverse voorbeelden. Zo is hij van mening dat afspraken over wapenbeheersing alleen maar leiden tot een verhoging van de defensieuitgaven. Immers, arms control stimuleert het wetenschappelijk onderzoek naar kostbare en technologisch geavanceerde wapensystemen die buiten de zojuist afgesloten verdragen vallen. In zekere zin heeft hij hierin gelijk. Het recent afgesloten INF-accoord over de ontmanteling van de raketten in Europa heeft bijvoorbeeld al bij de Amerikaanse militairen tot uitspraken geleid over hoe men dit ‘gat’ met andere wapensystemen moet opvangen. Een andere kostenfactor die hij opvoert betreft de verificatie van afgesloten wapenakkoorden. Anders gezegd: houden beide partijen zich aan de overeenkomst? Adelman komt met cijfermatige voorbeelden waaruit blijkt dat de kosten van het ontmantelen van raketten en van de controle of Moskou zich aan de afspraken houdt, vele malen hoger zijn dan de oorspronkelijke stationering van die raketten. ‘No arms agreement has saved much money,’ aldus Adelman.
Ter verdere onderbouwing van zijn kritiek geeft hij het voorbeeld van het eerste SALT-(Strategic Arms Limitation Talks)-akkoord uit 1972. Volgens Adelman begon Moskou in 1969 aan de SALT-I-onderhandelingen met 1400 kernwapens. Toen dit verdrag in 1979 vervangen werd door SALT-II had men er volgens hem ongeveer 10.000. Na tien jaar wapenbeheersing een bijna zevenvoudige groei. Op het eerste gezicht lijkt dit zijn centrale these te onderschrijven: wapenbeheersing heeft geen matigend effect op de wapenproduktie.
Maar Adelman let hier toch niet op de kleintjes. De Sovjets hadden in 1969 namelijk 11.000 kernwapens en dit aantal was in 1979 gegroeid tot 22.000. Er was dus sprake van een verdubbeling maar niet van een verzevenvoudiging. De voornaamste oorzaak van de groei was het zogenaamde MIRV'en. Ofwel meer kernkoppen op één en dezelfde raket. En wie wilde het MIRV'en nu niet in SALT-I opnemen? Juist, de Verenigde Staten. Zelfs Henry Kissinger erkende later dat dit een enorme blunder was. Het is zwak dat Adelman dit aspect totaal niet noemt. Hij blijft simpel hangen bij de notie dat alleen Moskou profiteerde van wapenbeheersing.
Met al die scepsis, wat is nu Adelmans oplossing voor de voortdurende wapenwedloop? Weinig meer dan SDI. Terwijl weinigen in Washington nog strak vasthouden aan dit programma, komt hij nogmaals met het inmiddels nagenoeg achterhaalde idee aanzetten. Toont de huidige turbulente periode niet juist aan dat niet nieuwe wapensystemen maar eerder afnemend wederzijds wantrouwen het goede klimaat scheppen voor zinvolle onderhandelingen? Had Adelman niet veel eerder moeten concluderen dat sterk verbeterde Oost-West-relaties de mate van vooruitgang in de gesprekken over wapenbeheersing bepalen en niet omgekeerd? Hanging tough simply did not pay off
■