De aaizame vier of zeven zinnen
F. Gonzalez-Crussi en Diane Ackerman over het leven van de zintuigen
Cyrille Offermans
Dat de mens vijf zintuigen heeft, en niet vier of zeven, behoort geenszins tot de kennis die onmiddellijk evident is. Vraag het een kind en het begint, naar alle waarschijnlijkheid, aarzelend te tellen. Logisch, alle zintuigen zijn met één en dezelfde centrale verbonden en doorgaans werken ze eendrachtig samen. Zelfs bij de eenvoudigste handelingen (eten, drinken, vrijen) is het niet eenvoudig uit te maken welk deel van de gewaarwording door welk zintuig geleverd wordt. We proeven immers evenzeer met de ogen als we kijken met de vingers. Synesthetische gewaarwordingen, soms exclusief toegeschreven aan decadente negentiende-eeuwse estheten, behoren tot de alledaagse ervaringen van iedereen.
Dat de mens vijf zintuigen heeft, en niet vier of zeven - geen dichter die het gelooft. In elk geval Leo Vroman niet. In een gedicht van vele jaren geleden, ‘Oude woorden’, herinnert hij aan minstrelen, ‘geknielde zangers’, die de meisjes, ‘warm en koel van vel’, ooit, in de ‘eeuwen van het schalmgerei’, een kleur van opwinding bezorgden en die ‘hun aaizame vier of zeven zinnen, / tussen de bloemen soezende, verfraaiden, / de draden van hun vederlieren aaiden / en dan wegzongen, kleine poorten binnen. ‘Eenmaal buiten zinnen (een merkwaardige uitdrukking trouwens: wie buiten zinnen is, is juist geheel overgeleverd aan het chaotische hier en nu van de ongecontroleerde zintuiglijke perceptie) is het allemaal niet meer zo haarscherp uit elkaar te houden - een roezige situatie die Vroman, groot kenner van de organische samenhang van alle verschijnselen, mede oproept met behulp van vreemde, contaminatieachtige samenstellingen (‘schalmgerei’, ‘lansgenoten’) en afleidingen (‘aaizame’). De contaminatie, zo valt bij Vroman te leren, is het dichterlijke middel bij uitstek om synesthesieën tastbaar (zichtbaar, hoorbaar, vult u maar aan) te maken.
DE VIJF ZINTUIGEN
Van zingenot tot zinsbedrog
door F. Gonzalez-Crussi
Vertaling Bab Westerveld
Uitgever Meulenhoff, 159 p., f 34,50
A NATURAL HISTORY OF THE SENSES
door Diane Ackerman
Uitgever Random House, 332 p.
Importeur Van Ditmar, f 47,50
Het oog als camera, uit: Wunderblock, Eine Geschichte der modernen Seele (Löcker Verlag 1989)
Dat de mens vijf zintuigen heeft, en niet vier of zeven, wordt niettemin vrij algemeen aangenomen. En zelfs door mensen die het weten kunnen. Daartoe behoren stellig F. Gonzalez-Crussi en Diane Ackerman. Eerstgenoemde publiceerde verleden jaar een boek met de schijnbaar geen tegenspraak duldende titel The Five Senses, waarvan Meulenhoff zojuist de Nederlandse vertaling uitbracht. Voor Diane Ackerman is dat boek net te laat verschenen: in de lijst van geraadpleegde werken achterin haar Natural History of the Senses (1990) ontbreekt Gonzalez-Crussi. Toch komt ook zij tot een totaal van vijf zintuigen, zij het dat de volgordes verschillen. Voelen, horen, ruiken, kijken, proeven bij de een; ruiken, voelen, proeven, horen, kijken bij de ander. Maar als ik nu de indruk wek met twee onverbeterlijke rationalisten te maken te hebben, moet ik dat gauw tegenspreken.