Vertrouwelingen
Het lijkt in die biografieën soms wel alsof het feit dat ze een literair auteur was niet meer aandacht verdient dan een nobele karaktertrek, die te waarderen valt zoals men in een ander ilefdadigheid of idealisme bewondert. Steins literaire werk als voetnoot bij haar legende, dat is nu juist niet het effect van het boek dat de Zwitserse Arche-uitgeverij aan de Stein-canon toevoegde. Het heet Gertrude Stein, ein Leben in Bildern und Texten en is het werk van Renate Stendhal. Het boek levert inderdaad een overzicht van het leven van Stein in foto's, met een volledigheid die in geen enkel ander boek is aan te treffen. Maar het bijzondere aan dit boek is, dat je als lezer de legende tot in de details onder ogen krijgt, zonder dat het literaire werk op de achtergrond raakt. De foto's zijn namelijk omringd met fragmenten uit teksten van Stein zelf, en niet alleen uit haar autobiografische boeken, maar ook uit het beruchte ‘duistere’ en ‘experimentele’ werk. Aangevuld met citaten uit brieven, memoires en interviews van anderen vertelt het boek in bijna driehonderd pagina's werkelijk het verhaal van het leven van een schrijfster, niet van een feministische heilige of een historische excentriekeling.
Tot haar dertigste ziet Gertrude Stein er ernstig, om niet te zeggen gesloten en depressief uit, maar vanaf het moment dat ze rond 1907 in Parijs gaat samenwonen met Alice Toklas, (ook een joodse Amerikaanse van de Westkust) verschijnt Stein zoals ze geschiedenis zou maken: laconiek, trots, zelfverzekerd.
Werkelijk helemaal alleen en geïsoleerd schrijven maar zeer weinigen. Schrijvers, en zeker schrijvers zoals Stein, die pionierswerk verrichten en bovendien buiten hun taalgebied leven, hebben een kring van vertrouwelingen om zich heen nodig. Mensen die hun werk lezen, begrijpen, aanmoedigen, bekritiseren en soms van stof voorzien. Het is het sociale voertuig waarin een schrijverschap overleven kan.
Steins schrijverschap was in meerdere opzichten kwetsbaar en de levenslange relatie met Toklas stelde haar in staat als schrijver te overleven en zich te ontwikkelen. Toklas fungeerde als een hele vriendenkring in haar eentje: ze was geliefde, vertrouwelinge, intellectuele sparring-partner, criticus, secretaris, corrector, kok, manager, en als beheerster van de Plain Editions zelfs een tijd lang Steins uitgeefster.