Opium
De eilanden waren te rotsachtig voor de landbouw, en de bevolking was vooral gevestigd in de schaarse valleien, waar afgezien van de verbouw van rijst de belangrijkste bezigheden bestonden uit het bereiden van wierook en zout, en piraterij op passerende zeeschepen. Tot aan het begin van de negentiende eeuw was het niet meer dan een onopvallende buitenplaats van het Chinese rijk - de snelste boodschappers uit Peking deden er meer dan vijftien dagreizen over om Kowloon te bereiken. Het drukke verkeer dat zich via de nabijgelegen monding van de Parelrivier naar de grote havenstad Guangzhou (Canton) begaf, liet de eilanden eeuwenlang min of meer onberoerd. Tot het moment dat de toenmalige koloniale mogendheden zich bewust werden van het enorme potentieel van China: tegen 1830 hadden zowel de Britten, de Amerikanen, de Fransen als de Nederlanders een handelspost in Guangzhou gevestigd. Hun belangrijkste produkt was opium, dat door de Chinezen werd geruild tegen thee. Aangezien de opiumhandel officieel door alle partijen als illegaal werd aangemerkt, waren de relaties vanaf het begin vertroebeld door wederzijdse corruptie. Chinese pogingen een einde te maken aan de afhankelijkheid van de bevolking van opium leidden tot een serie confrontaties, en uiteindelijk tot de Britse verovering van Hongkong-eiland en het verdrag van Nanking (1842-1843), waarmee de Engelsen eindelijk een eigen diepzeehaven bezaten. In de daaropvolgende jaren breidde hun territorium zich langzaam uit op het vasteland. In 1898 werd overeengekomen dat het gedeelte ten noorden van Kowloon voor negenennegentig jaar gepacht zou worden. En daarmee was het lot van Hongkong bezegeld, want in de loop van de twintigste eeuw werd steeds duidelijker dat de kolonie niet kon overleven zonder de extra ruimte die de New Territories boden.
Hongkong
steve mccurry / abc
Toch duurde het nog tot de Chinese communistische revolutie in 1949 voor Hongkong werkelijk een stad van internationale betekenis werd die kon wedijveren met Shanghai. In dat jaar vluchtten veel ondernemers met hun kapitaal van het vasteland naar Hongkong. De opvang van meer dan anderhalf miljoen mensen op zo'n kleine oppervlakte, het aantrekken van buitenlands kapitaal en het opbouwen van een zeer diverse industriële sector in de jaren vijftig zijn niet anders te omschrijven dan als ‘nothing short of miraculous’ (Patrikeeff).
Hongkongs essentie is de haven, die je niet vanuit de lucht op die beruchte landingsbaan tussen de flatgebouwen moet benaderen, maar per boot, vanaf de Parelrivier, zoals Jan Morris dat heeft gedaan.
Morris is in haar beschrijvingen van Hongkong op haar best. Veel meer dan in The Great Port, haar boek over New York en haar haven, weet ze de stad in al haar complexiteit tot leven te brengen, hoewel ze in beide boeken een vergelijkbaar procédé hanteert van thematische en historische beschrijvingen. Gewapend met een duizelingwekkende feitenkennis over ieder detail (het aantal schepen in de haven, het aantal banken, de architectuur van gebouwen) volgt zij de ontwikkelingen die hebben geleid tot een diversificatie van de economie. Een van haar observaties is dat de 412 vierkante mijl van de kolonie niet alleen een van de meest produktieve gebieden ter wereld is, maar dat zo weinig daarvan zichtbaar is. ‘Het is alsof al dat werk in het geheim wordt gedaan, verscholen in de achterstraatjes van het stadsmassief.’
Het is de moeite waard om naast Hong Kong niet alleen The Great Port te leggen maar ook Morris' Among the Cities, een bundeling reisverslagen over uiteenlopende steden van Kioto tot Wenen via Cuzco. Waarom kan geen van die toch niet onverdienstelijke verhalen de vergelijking met een willekeurig hoofdstuk uit Hong Kong doorstaan? Ik zou bijna geneigd zijn om te denken dat Hongkong zo bijzonder is, dat de schrijfster wordt gedwongen tot het herzien van haar eigen benadering. Hongkong dringt zich op, in de veelheid van haar enterprises, met een soortelijke dichtheid die geen ruimte laat voor frivole of vluchtige opmerkingen. Alles in het boek Hong Kong getuigt van dezelfde intensiteit als de stad zelf.