ABP
De tweede thriller van Jacob Vis is geïnspireerd op een fraude-affaire die ons land ruim een jaar heeft beziggehouden en die ook nog uitliep in een langdurig onderzoek: een dik dossier dus van kranteknipsels, met verslagen van valse BV's, geldverplaatsingen, echte en valse vergunningen, omkoperijen en geruchten van omkoperijen, en een lange reeks van papieren hoofdpersonen. Geen materiaal voor een smakelijke best-seller, eerder een fikse kluif voor financiële experts.
Jacob Vis, die drie jaar geleden verraste met een kleurige, maar niet helemaal gelukte, thriller over een groepje militaire experts die - met instemming van een Nederlandse minister - in Suriname gaan ingrijpen, heeft er wel zijn tanden ingezet. Het boek gaat over een Algemeen Pensioen Fonds (APF), dat met allerlei schurkenstreken een aantal projecten (jachthavens, campings, bungalowparken) opzet teneinde sommige directieleden en adviseurs aan miljoenen bijverdienste te helpen.
Het Herenakkoord heeft voorin een lijst van optredende romanfiguren, tweeëntwintig in getal, en die lijst is helaas nodig want na de spannende en gewelddadige inzet, stapt de lezer het moeras van al die namen in en verliest langzaam het zicht op de intrige omdat hij alle moeite moet doen om staande te blijven in het drijfzand van alle machinaties en konkelarijen. En zo vergaat het niet alleen de lezer maar ook twee figuren die ongeschonden uit het geweld van die eerste hoofdstukken komen en zich als wrekende engelen op het APF storten: ook zij verdwijnen soms geheel uit het zicht, totdat aan het eind de thrillerelementen nog even terugkeren voor het stevige slot.
De grondfout is uiteraard de suggestie, die zowel in het verhaal als op de achterflap wordt gegeven, dat het om de ABP gaat - en dat is een web van mensen en papieren. Omdat wat spannend en smeuig te maken heeft Vis al dat geweld erin gestopt en van sommige geldmagnaten wat viezige patsers gemaakt, die met foto's van hun seksuele escapades gechanteerd worden. Als dát de waarheid achter de ABP was geweest dan hadden we de spannendste parlementaire enquête van ooit beleefd, met rode oortjes en kijkcijfers die boven Van Basten & Gullit uit zouden komen. Maar de waarheid is anders, daar wringt de schoen en wat erger is, daar wringt ook het verhaal dat Vis opdist. Het aardigste aan het boek is de poging. En de gevoelvolste zin schrijft Vis als Niels Jepkes, projectontwikkelaar, uit de draaideur van het pand dat hij voor een fantastisch bedrag aan het AFP heeft aangeboden, een knappe blonde vrouw in een strakke rok ziet komen: ‘Jepkes hoorde het zachte ruisen van haar panty.’
■