Patriottisme
In 1987 deed Marc Ferro aan Afanassiev het voorstel een project te beginnen: een Frans-Russische confrontatie van de ideeën van onze tijd. Ferro's idee was om schrijvers en onderzoekers in Frankrijk en de Sovjetunie tegelijkertijd dezelfde thema's op te laten nemen, ieder op zijn eigen manier. De uitkomst van deze samenwerking is een fascinerend boek, dat verplichte literatuur zou moeten zijn voor ieder die echt met mensen in de Sovjetunie wil communiceren. Meer dan vijftig thema's worden steeds door beide partijen onder de loep genomen. Het is een soort encyclopedie van het moderne denken, waarbij auteurs uit beide landen uitleggen wat zij onder een begrip of woord verstaan. Het is geen naslagwerk, maar een confrontatie tussen twee werelden, denksystemen en wetenschappelijke en intellectuele tradities. De uitkomst laat soms zien hoe verrassend gezamenlijk de geestelijke erfenis van Europa is. We kennen overal Weberen Marx, en in alle landen van Europa worden hun ideeën gebruikt om maatschappelijke processen te beschrijven. Maar vaker leiden diezelfde tradities tot heel verschillende betekenissen die men aan een woord of begrip geeft.
Een voorbeeld is het begrippenpaar ‘patriottisme’ en ‘internationalisme’, dat vooreen gemiddelde Fransman positief geladen is. De betekenis wordt in een zorgvuldig historisch exposé van Franse zijde uitgelegd. Het Franse patriottisme is volgens Madeleine Rebérioux een gevolg van de Franse revolutie en haar strijd tegen de toen heersende tirannen. De rechten van de mens zouden universeel zijn, en het internationalisme had als doel als patriotten die rechten te verspreiden. Zo gaat het patriottisme van de grote natie samen met internationale solidariteit tussen de volkeren tegen onderdrukkers. Later kreeg dit internationalisme, met zijn symboliek van de gezamenlijke strijd van arbeiders uit alle landen, een socialistische en linkse betekenis. De grote breuk kwam toen de socialisten van de Tweede Internationale aan het begin van de Eerste Wereldoorlog stemden voor bewapeningskredieten. De fictie dat de arbeiders elkaar nooit zouden bestrijden was afgelopen, en daarmee het internationalisme. Elementen eruit werden veel later weer opgepakt door groepen die hun solidariteit met de Derde Wereld betuigden.
In de Sovjetunie is juist dit begrip ideologisch gebruikt ter verdediging van terreur, en heeft het een negatieve connotatie: het Russische lemma laat de geschiedenis ervan bij Marx en Engels beginnen. Volgens de auteur Sirotkine is het begrip historisch verbonden met de strijd van de arbeidersklasse, maar in de jaren twintig en dertig van onze eeuw werd het vervormd tot de officiële ideologie van de bolsjewieken. Internationalisme stond tegenover het zogenaamd kleinburgerlijk patriottisme: en onder die kreet werd alles bestreden. Stalin kwam op dit proletarisch internationalisme terug toen hij inzag dat de wereldrevolutie nog zou uitblijven. Het werd vervangen door ‘Russisch patriottisme’, een even misbruikte ideologische kreet, die vooral dienst deed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pas met het twintigste partijcongres van 1956 werd een begin gemaakt beide ogenschijnlijk oppositionele begrippen met elkaar te verzoenen. Kortom, de begrippen ‘internationalisme’ en ‘patriottisme’ hebben in beide landen een verschillende lading, het begrip is in verschillende politieke contexten gebruikt, en vooral: men bedoelt iets anders.