Wat niet de bedoeling van kunst is geweest
De bezeten miljoenendans van befaamde veilinghuizen
Inside Christie's door John Herbert Uitgever Hodder & Stoughton, 407 p. Importeur Nilsson & Lamm, f 75,60
Adriaan Venema
Een paar jaar geleden verscheen La Collaboration van de gerenommeerde Franse historicus Henri Rousso, waarin de verschillende vormen van collaboratie in door Duitsland bezette gebieden werden behandeld.
Volgens Rousso was Willem Drees de oprichter van de Nederlandsche Unie, was Fentener van Vlissingen de man die leiding gaf aan het college van secretarissen-generaal en sneuvelden achtduizend Nederlandse SS'ers in Nederland in gevechten tegen Engelsen en Amerikanen. Allemaal onzin dus en daarom zo vervelend omdat, als het hoofdstuk over Nederland niet klopt, je je mag afvragen wat er van de andere hoofdstukken, waar je geen kijk op hebt, wél klopt. Ik vroeg het Rousso en stelde dat ik zijn hoofdstuk over Albanië bijvoorbeeld niet meer vertrouwde. ‘Uit Albanië heb ik overigens geen klachten gehad,’ was zijn antwoord. Ik leerde eruit dat je een boek uit een ander taalgebied op betrouwbaarheid kunt beoordelen door allereerst dat deel te bezien dat betrekking heeft op Nederland. Klopt dat, dan klopt de rest. Klopt dat niet, houd dan je hart vast voor de andere informatie.
Inside Christie's van John Herbert is de geschiedenis van het befaamde veilinghuis van de laatste dertig jaar. John Herbert was van 1959 tot 1985 hoofd van het public relations department van Christie's en had daardoor een goed inzicht in de lotgevallen rond de explosief gegroeide kunst- en antiekmarkt, waarvan de grote veilinghuizen Christie's en Sotheby's het middelpunt waren. Nemen we daarom die informatie uit Inside Christie's die betrekking heeft op de Nederlandse vestiging van Christie's.
Voor John Herbert is het een uitgemaakte zaak: die Nederlandse vestiging is belangrijk, en groei en bloei zijn onlosmakelijk verbonden aan de figuur van Harts Nystadt (die overigens onlangs de leiding van de vestiging heeft overgedragen). Nystadt en Christie's-Nederland komen een aantal keren in het boek voor als ondeelbare eenheid. De waarheid is echter dat de oprichter van de Nederlandse vestiging en de man die het bedrijf in Nederland groot heeft gemaakt iemand anders is; zijn naam komt in het boek echter niet voor en dat heeft een reden.
Het gaat om Andries Baart. In werkelijkheid is hij de man geweest die in 1973 door Christie's werd gevraagd om in Nederland een kantoor op te richten. Tot dan was hij als kunsthistoricus werkzaam op het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag. Baart was een groot kenner van de schilderkunst van voor de eeuwwisseling, en hij was de man die voor Christie's belangrijke collecties binnenhaalde. Onder zijn leiding werd Christie's, en dat was de bedoeling van de leiding in Londen, een belangrijk veilinghuis in Nederland, waar tot dan Sotheby's domineerde. Aan het begin van de jaren tachtig verhuisde Christie's naar het voormalige Maritiem Museum aan de De Lairessestraat en moest Andries Baart de leiding delen met de eerder genoemde Nystadt. Weer later werd hij door deze overvleugeld.
In 1988 raakte Baart betrokken in een schandaal. Hij zou een expertise hebben afgegeven voor een vals schilderij en werd door de politie aangehouden. Christie's reageerde overspannen door hem onmiddellijk te schorsen en daarna te ontslaan, hoewel zijn schuld niet was aangetoond. Later bleek de zaak geseponeerd en is men ervan overtuigd dat hij niet te kwader trouw, maar wel zeer naïef had gehandeld en het schilderij in kwestie voor echt had verklaard omdat hij vertrouwen had in de man die hem het werk toonde. De leiding van Christie's, die hem na de eerste berichten publiekelijk voor schuldig had gehouden, keerde niet meer op haar schreden terug en Baart stierf een jaar later, verbitterd en vereenzaamd, drieënvijftig jaar oud.
De veiling van Rembrandts ‘Titus’. In het midden, à la Napoleon, Norton Simon
Vandaar dat het ontbreken van zijn naam in een meer dan vierhonderd pagina's dik werk over Christie's een beetje lijkt op het (als we de proporties even vergeten) wegpoetsen van Trotski uit de Russische geschiedenisboekjes. Blijft daarmee de vraag hoeveel medewerkers van Christie's die in de afgelopen dertig jaar een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het bedrijf, op posten in Parijs, Zürich en New York, in het boek niet zijn terug te vinden omdat zij door het veilingbedrijf, om welke gronden dan ook, in de ban zijn gedaan.