Befaamd om het onheil dat hem trof
Het uitzonderlijke leven van Coleridge
Coleridge: early visions door Richard Holmes Uitgever Hodder & Stoughton, 409 p. Importeur Nilsson & Lamm, f 65,95
Unruly times Wordsworth And Coleridge In Their Time door A.S. Byatt Uitgever The Hogarth Press, 287 p. Importeur Consul Books, f 36,50
Anthony Paul
Veelvormig, verbijsterend, tegenstrijdig en prachtig, als de labyrintische ruïne van een nooit voltooide kathedraal, torent Coleridge boven een groot deel van de negentiende eeuw. Het bekendst is hij natuurlijk als romantisch dichter - als de schrijver van een handvol van de meest geheimzinnige en magische gedichten in de Engelse taal. Maar hij was nog zoveel meer: onvermoeibaar observator van de wereld en zichzelf, schrijver van briljante en vernieuwende politieke journalistiek, van zes delen boeiende brieven, van uitzonderlijke zelfonderzoekende werken (waaronder zijn zestig Notebooks), een van de grootste en invloedrijkste literaire critici, vertaler, folklorist, filosoof, psycholoog. Veel van zijn ontdekkingen waren baanbrekend: zijn verkenningen van de poëtische verbeelding en de creativiteit niet minder dan de poëtische voorbeelden Kubla Khan en The Ancient Mariner. Wordsworth, een nuchter man die zijn woorden met zorg koos, noemde hem ‘de wonderbaarlijkste man’ die hij ooit had gekend.
Natuurlijk was hij ook een opiumverslaafde en een man wiens fouten en gebreken van dezelfde orde waren als zijn kwaliteiten en zijn visionaire projecten. Degenen die hem ‘wonderbaarlijk’ vonden als ze hem leerden kennen en weldra in zijn charismatische ban raakten, keerden zich vroeg of laat vaak fel tegen hem. De gemoedelijke en geestige essayist Charles Lamb, die zowel met Coleridge als met Wordsworth bevriend wist te blijven nadat de twee dichters ruzie hadden gekregen, typeerde hem in een brief aan Wordsworth in 1816 fraai als ‘een licht beschadigde aartsengel’.
Coleridge in 1795, geschilderd door Pieter van Dyke
Hoewel er tal van boeken zijn gewijd aan Coleridge de dichter, de huisvader, de politieke denker, de verslaafde, ofwel zijn leven hebben behandeld als niets anders dan een reusachtige leeslijst, is er in bijna honderd jaar geen algemene biografie van hem verschenen. Richard Holmes heeft de ambitie gehad die leemte te vullen: hij streeft ernaar de grote ondoorgrondelijke man in zijn geheel te doorgronden, zijn bekoring te achterhalen en hem door een welwillende biografische herschepping weer tot leven te brengen. Voortdurend zoekt Holmes de eenheid, de diepe samenhang die hij voelt achter de rusteloze en grillige loopbaan van zijn held en diens intense, wisselvallige persoonlijke betrekkingen. Dit eerste deel - er staat nog een tweede op het programma - volgt Coleridge precies tot halverwege zijn leven, tot 1804, toen hij eenendertig was.