De mensheid moet het hebben van ontevredenheid
Anthony Storrs beschouwingen over creativiteit
Churchill's black dog and Other Phenomena of the Human Mind door Anthony Storr Uitgever Collins, 310 p. Importeur Nilsson & Lamm, f 65,70
Karel Soudijn
Ruim anderhalve eeuw geleden heerste in Ierland grote hongersnood als gevolg van een mislukte aardappeloogst. Voor de Engelse psychiater Anthony Storr is het verbazingwekkend dat zoveel Ieren toen om het leven kwamen: het land was toch omringd door zeeën vol vis? Kennelijk was de uitgebuite en grotendeels analfabete bevolking niet in staat om snel en soepel over te schakelen op een ander middel van bestaan.
De gevolgen van die hongersnood zijn nog steeds pijnlijk voelbaar. Nazaten van Ieren die naar Amerika emigreerden, steunen met hun geld de IRA: uit wraak tegen de Engelsen die in de vorige eeuw de Ierse bevolking lieten verkommeren.
Storr gebruikt de arme boeren die niet uit vissen konden gaan als een waarschuwend voorbeeld. Om te kunnen overleven, moeten mensen flexibel zijn. Daartoe is het belangrijk dat ze leren fantaseren en met symbolen kunnen omgaan. Rigiditeit is de vijand van het overleven. Op zichzelf is dit een tamelijk banale constatering. Storr, als psychiater geschoold in vrijzinnige varianten van de psychoanalyse, voegt er echter iets aan toe. Om flexibel te worden, betalen mensen een prijs: ze moeten niet helemaal goed aangepast zijn aan de wereld waarin zij leven; mensen moeten een zekere mate van ontevredenheid kennen. Wie kort wordt gehouden en slechts in een onveranderlijke omgeving leeft, weet zich geen raad als er dan tóch opeens iets verandert. De mensheid moet het juist hebben van de ongelukkigen en de ontevredenen: die hebben zich in hun verbeelding al beziggehouden met alternatieven.
In het kort is hiermee aangeduid wat de opvatting yan Storr over creativiteit is. Die opvatting illustreert hij in diverse hoofdstukken aan de levens van uiteenlopende figuren die Storr bewondert: de staatsman Winston Churchill, de schrijver Franz Kafka, de geleerde Isaac Newton, de wetenschapsman en romancier C.P. Snow, de romanschrijver William Golding, de analyticus Carl Gustav Jung. Het boek bevat in totaal veertien kortere of langere opstellen; Storr bundelde niet alleen biografische schetsen, maar ook algemenere beschouwingen over onderwerpen die met creativiteit te maken hebben. Voor een psychoanalyticus die in tegenstellingen denkt, ligt het ook voor de hand om een beschouwing te wijden aan het tegenovergestelde van creativiteit: destructie.
Psychoanalytische opstellen zijn vaak vervelend om te lezen, omdat psychoanalytische auteurs nogal eens de neiging hebben om dogmatisch en in primitieve vorm de blijde boodschap van hun eigen specialisme uit te dragen: in veel van die verhalen wordt alles teruggebracht op een seksueel conflict in de eerste levensjaren van een kind. Anthony Storr is gelukkig minder dogmatisch, en daarom ook veel plezieriger om te lezen. Bij hem raad je niet al in de eerste zin waar zijn verhalen op zullen uitdraaien. Het principe van voor war hoort wat komt wel telkens bij hem terug, maar de invulling ervan is variabel. Voor flexibiliteit betalen we met een zekere mate van ongeluk. Franz Kafka durfde zich nauwelijks met andere mensen in te laten, uit angst voor verlies van zijn eigen identiteit; hij vond zijn redding in het schrijverschap. In het verhaal van Storr over Kafka is dat dan niet zomaar een simpel ‘voor wat hoort wat’-principe: het is nu veel meer een wankel evenwicht dat aan alle kanten bedreigd wordt.
Tekening van James Thurber, afkomstig uit ‘James Thurber Collecting Himself’, een bloemlezing van stukken en tekeningen verzameld door Michael Rosen (Hamish Hamilton, Importeur Nilsson & Lamm, f 60,40)