Onconventionele wijsheid
De columns en de congregaties van De Swaan
Halverwege de Heilstaat door Abram de Swaan Uitgever: Meulenhoff 160 p., f22,50
M. van Rossem
Tien jaar geleden werd de conversatie in intellectuele kring gedomineerd door de hypotheek voor het juist gekochte huis en de vraag welke auto aan te schaffen nu de 2CV toch te luidruchtig was geworden. Over die onderwerpen hoort men nu zelden iets en als erover gesproken wordt gaat het op fluistertoon over de financiële moeilijkheden waarin de optimistische kopers van toen geraakt zijn door de kortingen op hun ambtelijke salarissen.
Sinds een jaar of twee heeft de kritiek op de verzorgingsstaat de plaats van de hypotheken en de auto's ingenomen. Theoretische overwegingen komen daar niet bij te pas, de aardigheid van de kritiek is nu juist dat zij geheel gebouwd kan worden op praktische voorbeelden, aan de spreker bekend, van stuitend misbruik van uitkeringen en subsidies. Wie het onaangename gevoel heeft dat zijn altruïstische sentimenten door deze voortsluipende legitimering van de straffe stroomlijning of zelfs de afbraak van de verzorgingsstaat worden aangetast, doet er goed aan Halverwege de Heilstaat te lezen.
De Swaan maakt op overtuigende wijze duidelijk dat de verzorgingsstaat de grootste maatschappelijke verworvenheid is sinds de Verlichting en de Franse Revolutie. In Nederland leven op dit moment miljoenen mensen direct of indirect van een uitkering. Wat zouden die mensen moeten doen als de verzorgingsstaat er niet was? Ze zouden misschien niet direct allemaal de hongerdood sterven, maar toch wel veroordeeld zijn tot een karig en vernederend bestaan in nauwelijks verwarmde woningen. Vrijwel elke documentaire over de jaren dertig maakt duidelijk hoeveel gunstiger de situatie nu is voor diegenen die om wat voor reden dan ook niet meer tot de actieve minderheid behoren. Misschien zou de NOS voortaan elke week een boekje open moeten doen over de sociale effecten van de vorige economische crisis, dat zou de tevredenheid en de opgewektheid in Nederland sterk bevorderen. Van een ‘crisis van de verzorgingsstaat’ wil De Swaan niet weten. De moeilijkheden die er zijn, zijn het gevolg van de economische crisis en kunnen met verstandige bezuinigingen, vooral op de ambtenarensalarissen, verholpen worden. Dat betekent niet meer dan dat de verzorgingsstaat voor het eerst op de proef gesteld wordt en is zeker geen reden voor afbraak. Wat voor de verzorgingsstaat geldt, geldt al evenzeer voor de samenleving als geheel. We zijn ons onvoldoende bewust van de aangename toestand, vol ongekende sociale en culturele mogelijkheden waarin we eigenlijk verkeren. Nog geen twintig jaar geleden hoopten de meest vooruitstrevenden dat in een verre toekomst de automatisering ons zou bevrijden van de noodzaak eentonig en geestdodend werk te verrichten. Nu is, geheel onverwacht, deze toekomst op korte termijn gerealiseerd, miljoenen mensen kunnen met een redelijk inkomen doen en laten waar ze zin in hebben, en nu is het weer niet goed. Nu moeten alle zeilen bijgezet worden om nieuw eentonig en geestdodend werk te creëren. De Swaan zou zeker een aardig stukje kunnen schrijven
over die uitkeringstrekker uit Eindhoven die onlangs in een ingezonden brief in NRC Handelsblad vertelde hoe hij van zijn uitkering, na enkele intelligente en pijnloze bezuinigingen te hebben gerealiseerd, een amusant, comfortabel en cultureel hoogstaand leven leidde. Wat De Swaan en deze uitkeringstrekker verbindt is hun vrolijkheid in een tijd waarin de ‘conventional wisdom’ van ons eist dat we somber klagend door het leven gaan. Temidden van zijn collegacolumnisten, die ons wekelijks de apocalyps aanzeggen, was De Swaan een welkome uitzondering.
Abram de Swaan, foto Willem Diepraam