den die de lezer bij lezing voor ogen had. Scarlett O'Hara kon niemand anders zijn dan Vivian Leigh en Rhett Butler geen andere dan Clark Gable. En wat te denken van de grote brand van de stad Atlanta? Nog nooit heeft zo duidelijk in de filmgeschiedenis een decor van bordkarton in brand gestaan, zonder dat het enige afbreuk deed aan de fictie waarin de kijker zich gevangen wist. Het moet de geest en erfenis van Walt Disney zijn dat men zich bij zulk een bedrog neerlegt - en er nog plezier aan beleeft ook: dit is zó onecht dat het echter wordt dan echt. Dit is zó ideaal van illusie dat onze geschiedenis er illusie door wordt. En wat te doen ‘wenn nur ein Traum das Leben ist’? Je er in begeven en het spel meespelen, opdat ook eindelijk je hart gebroken wordt omdat het bordkarton breekt. Trouw aan de oppervlakte, zoals Nietzsche al iets dergelijks formuleerde. Me dunkt, een kolfje naar de hand van de erfgenamen van de Frankfurter Schule - of de structuralisten. Gejaagd door de wind, zowel boek als film, is van ijzersterk, everlasting, bordkarton.
En nu is er iemand op het idee gekomen om een biografie te schrijven over de vrouw, Margaret Mitchell, die Gejaagd door de wind geschreven heeft. Ik vind dat we het Margaret Mitchell niet moeten kwalijk nemen dat ze maar één boek, ook al was het dan meer dan duizend pagina's, heeft geschreven. Ik vind dat we het eerder Anne Edwards voor de voeten moeten werpen dat ze een meer dan driehonderd pagina's tellende biografie over Mitchell heeft weten uit te tikken, die ‘van steke tot steke’ van onbenulligheden aan mekaar hangt. Allemachtig, wat een biografie.
Margaret Mitchell
Anne Edwards is de schrijfster van biografieën over Vivian Leigh, Judy Garland en Sonya Tolstoi - niet echt een rijtje om je gelukkig te maken. Ze moet ooit aangetrokken zijn door het succes van Margaret Mitchell, schrijfster van één roman, en iemand moet haar wijs gemaakt hebben dat daar best een boek in zou zitten. Wat Anne Edwards vervolgens gedaan heeft is alle vrienden van Margaret Mitchell raadplegen, enige correspondentie doorwerken, en een biografie schrijven die bijna in elk hoofdstuk begint met een veelbelovende zonsop- of ondergang, om in de rest van het hoofdstuk te verwateren in dingen die niemand wil weten.
Om kort te gaan: Margaret Mitchell was in haar jeugd een ‘tomboy’, die één grote passie had: het luisteren naar verhalen over de Burgeroorlog; in haar vroege volwassenheid was zee een bekwaam journalist van de plaatselijke krant, een flirtig type in de traditie van de Jazz Age, die wel tegen een stevige borrel kon en dan ook de verkeerde man trouwde. Die man liep van haar weg en sloeg haar en nadat dat gebeurd was trouwde ze een ander met wie ze het tot de dood uithield. Tenslotte ging het met haar been, vanwege een aantal ongelukken, niet goed en schreef ze half invalide Gejaagd door de wind. Het succes dat daarop volgde had ze niet verwacht en tot aan haar dood blijft ze over dat eclatante succes klagen op een manier dat de lezer denkt dat het haar niet groot genoeg kon zijn. Een vervelend soort vrouw, kortom ijdel, lastig, nietszeggend en quasi bescheiden. Maar misschien is dat alleen omdat Anne Edwards zo onbenullig over haar schrijft. Waarschijnlijk valt er ook helemaal niet zoveel te vertellen over de vrouw die ‘per ongeluk’ een ijzersterke bestseller schreef.
Wie tegenwoordig met de KLM op de nieuwe lijn naar Atlanta vliegt, zal onder de indruk zijn van de nieuwe stad die in het Zuiden opgebouwd wordt. Atlanta moet, gezien alle nieuwe projekten, het visitekaartje van het Zuiden worden. Maar wie het geluk heeft, bij voorbeeld vanwege een wegomlegging, te belanden in de oude arbeiderswijk van Atlanta, zal zien dat de Deep South niet door de brand van 1865 verwoest is. Daar is het nog allemaal, de vochtige hitte, de hele oude eiken en de afstammelingen van de bevrijde slavenbevolking, die op de veranda's van hun houten huizen gelaten kijken naar een wereld die nooit meer zo mooi wordt als Margaret Mitchell hem beschreef. Het succes van een boek stemt niet altijd overeen met het succes van de werkelijkheid.
■