De helden zijn moe
Hellema's wet van de souvereiniteit van het slachtoffer
Enige reizen dienden niet ter zake Verhalen door Hellema Uitgever: Querido, 220 p., f35,-
Frans de Rover
‘Houdt het dan nooit op?’ Met die vraag begon ik vorig jaar mijn bespreking van Hellema's debuut Langzame dans als verzoeningsrite, wéér een boek over de (gevolgen van) de oorlog. Als antwoord gaf ik Hellema's aanhaling van de laatste woorden van Hans Frank: ‘Duizend jaren zullen voorbijgaan en nog zal de schuld van Duitsland niet zijn uitgewist.’ Langzame dans was een ook literair indrukwekkend verslag van die onuitwisbaarheid, voor slachtoffer én beul. In Enige reizen dienden niet ter zake wordt deze thematiek verder uitgebouwd.
Het eerste verhaal, met de voor Hellema's werk bijna programmatische titel ‘Netwerk’, sluit, evenals het laatste verhaal, direct aan bij ‘Het andere eind van de lijn’ uit Langzame dans. De drie verhalen brengen de lijn in kaart van de ontsnappingsroute voor vluchtelingen van Noord- naar Zuid-Europa en het netwerk van agenten die daarbij betrokken waren. Hellema was een van die agenten; door verraad liep hij in Brussel in de Duitse val met alle gevolgen vandien, de agent aan wie hij ‘zijn’ vluchteling moest overdragen werd ter plekke neergeschoten. Het laatste verhaal bevat de ontmoeting op de plaats des onheils tussen Hellema en Danielle, de dochter van de vermoorde agent. Een gesprek over schuld en vergeving. Hellema formuleert ‘de wet van de souvereiniteit van het slachtoffer’ (en daarmee van de onderworpenheid van de dader): ‘Alleen het slachtoffer zal, als een daad van rechtvaardigheid, vergeving schenken nadat de dader de schade heeft hersteld.’ En dan is het Danielle die met een heftige reactie het boek besluit: ‘vergeving, absolutie, dekt het kwaad toe, maar er zijn graven die open moeten blijven en ten hemel stinken!’
Dat juist Danielle deze zware woorden uitspreekt, accentueert een belangrijk verschil tussen deze bundel en de vorige: waar toen een rituele dans tussen getekende generatiegenoten - slachtoffer en beulen - uitgevoerd werd, heeft nu een confrontatie plaats tussen Hellema en de tweede generatie: de kinderen van daders en slachtoffers. De schuld van Duitsland is onuitwisbaar.
Hellema, foto Chris van Houts