Stadspoorten
Zowel in Henry Brulard als in zijn Mémoires d'un touriste (1838) besteedt hij veel aandacht aan de gebeurtenissen in Vizille, waar in 1788 de Staten van de Dauphiné bijeenkwamen. De hervormingseisen die door deze vergadering werden opgesteld, vormden de eerste aanzet tot de Revolutie. Stendhals grootvader, Henri Gagnon, bevond zich onder de aanwezigen.
In Mémoires d'un touriste creëerde Stendhal het personage M.L., een vertegenwoordiger van de ijzerindustrie, die zich tijdens een zakenreis in het leven in de Franse provincie verdiept. Het boek was bedoeld als reisgids, maar miste de orde (en daardoor ook de saaiheid) die een dergelijk werk doorgaans karakteriseert. De meeste van Stendhals critici vonden het maar een rommelig geheel. De auteur bewandelde te veel zijpaden naar hun zin en bepaalde zich bij de beschrijvingen zeker niet alleen tot fraaie vergezichten en snel stromende rivieren. Net als in de romans van Stendhal zijn liefde en politiek in dit (fictieve) dagboek nauw verweven. De handelsreiziger laat zich even gemakkelijk meeslepen door zijn politieke overtuigingen als door zijn enthousiasme voor alle bekoorlijke dames die hij op zijn weg ontmoet. Zijn liefde voor de Dauphiné gaat zo ver, dat hij zijn geboortestreek zelfs boven Italië verkiest:
‘Nergens zag ik schoner landschappen, behalve in Lombardije, in de omgeving van de meren (...) Maar in die contreien word je voortdurend lastig gevallen door de politie van Monsieur de Mettemich, terwijl je in drieënvijftig uur van Parijs naar Montbonnot reist, zonder je paspoort te hoeven laten zien.’
De tentoonstelling eindigt in 1815 met een gekleurde prent van de intocht van Napoleon in Grenoble. Het volk van Grenoble breekt de stadspoorten open om de keizer binnen te laten en legt de grote houten deuren aan de voeten van de keizer, die, in de klassieke houding met de hand op het hart, toekijkt vanaf een balkon. Het is opmerkelijk dat Stendhal, de eeuwige spotter, niet terugschrikt voor eenzelfde sentimentaliteit, wanneer Napoleon ter sprake komt. Hij was volledig in zijn ban en schildert hem af als de verpersoonlijking van het goede. Napoleons intocht in Grenoble was de laatste triomf van de keizer, waarvan Stendhal persoonlijk getuige was. De val van de keizer betekende het einde van zijn diplomatieke loopbaan en hij werd schrijver, tegen wil en dank. Hij woont afwisselend in Parijs en in Italië en schrijft alleen nog maar over Grenoble, dat hij in de laatste jaren van zijn leven zelden meer bezoekt.
■
Van Het leven van Henry Brulard door Stendhal, vertaald door C.N. Lijsen, verscheen onlangs een nieuwe goedkope editie als Prisma Klassiek, f 19,90