Vogels van diverse pluimage
Hoe reageerde Nederland op Freud?
Freud en Nederland. De interpretatie en invloed van zijn ideeën door Ilse Bulhof Uitgever: Ambo, f 49,75
Jan Fontijn
Er bestaat een hardnekkige mythe dat de psychoanalyse in de eerste tijd van haar ontstaan op grote weerstanden stuitte. Freud zelf heeft zijn best gedaan om die mythe in stand te houden. Toen hij tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn beroemde ‘Vorlesungen’ hield, raadde hij degene die zijn leven wilde wijden aan de psychoanalyse, dit ten sterkste af. ‘Zoals de zaken nu staan,’ aldus Freud, ‘kan hij er zeker van zijn dat een dergelijke beroepskeus hem tijdens zijn studiën aan de universiteit vele moeilijkheden zal baren, en als hij als geneesheer in de praktijk komt, zal hij ondervinden dat de maatschappij zijn streven niet begrijpt, dat ze hem niet vertrouwt, hem vijandig is en dat ze al de boze geesten, die in haar binnenste op de loer liggen, op hem zal loslaten.’
Ik heb de indruk dat Freud behoorlijk overdrijft. In ieder geval gaat de beeldvorming van de arme psychoanalyticus belaagd door vijanden voor Nederland niet op. Over de wijze waarop Freud in Nederland werd ontvangen, worden we uitstekend geïnformeerd in de boeiende, informatieve en leesbare studie van de historica Ilse Bulhof. Ze laat zien dat Freuds leer hier tot ongeveer 1920 vooral in medische kringen bekend was en zonder al te veel weerstanden ook een plaats verwierf in de universitaire wereld.
Omstreeks 1920 bereikte de populariteit van de psychoanalyse een hoogtepunt. Niet alleen psychiaters en artsen lezen dan Freud, maar ook leken. Ik heb me verbaasd over de bontheid van de Freud-receptie: wereldhervormers, schrijvers, schilders, anarchisten, socialisten, pacifisten, spiritisten, hegelianen, bollandisten, conservatieven, liberalen zij allen probeerden Freud voor hun karretje te spannen. Iedereen kon wel iets van zijn gading vinden in Freuds theorieën. Dat de een op grond van zijn leer meende de maatschappij te kunnen verbeteren en dat een ander via Freud tot een somber cultuurpessimisme verviel en dat weer een ander hem gebruikte in zijn strijd tegen oorlog en fascisme, zou, zo lijkt het, kunnen komen door de veelomvattendheid van zijn ideeën en rijkdom ervan. Er is geen aspect van de cultuur te noemen of Freud heeft er wel iets over geschreven.
Freud