De ziekte van Kraus
De autobiografie van een bibliofiele miljonair
Die Saga von den kostbaren Büchern door H.P. Kraus Uitgever: SV international Schweizer Verlaghaus, Zürich, 446 p., f60,-
Boudewijn Büch
Bibliofielen zijn zieke mensen. Om de een of andere duistere reden zijn het zonder uitzondering mannen. Een voorbeeld van zo'n zieke man is André Dinar. Deze publiceerde Fortune des livres. In dit boekje staat het hoofdstuk ‘Bibliophilie et Bibliophiles’. Schrijver tracht in dit boekje een typologie te geven van de onderscheidene soorten bibliofielen. En er zijn wat soorten! Volgens de auteur heb je ‘de chique huisjasjesbibliofiel’, ‘de maniak’, ‘de goed ingelichte bibliofiel’ (die een terreur betekent voor uitgevers, veilinghouders en andere bibliofielen), ‘de gulzigaard’, ‘de koninklijke bibliofiel’ enzovoorts. Waartoe ik zelf behoor, weet ik niet doch het boekje van Dinar bezit ik, ten eerste omdat ik het zou én moest hebben en ten tweede omdat op het omslag als uitgever (‘Mercure de France, 1943’ staat en op de titelpagina een andere uitgever (Editions Natal) met het jaartal 1939. Dat soort zaken brengt mij in hoge staat van opwinding en ongetwijfeld ook mijn oudere medelijder H.P. Kraus.
H.P. Kraus lijkt mij een treffend voorbeeld van alles. Hij is alle soorten bibliofielen door elkaar. Hij is puissant rijk, hij heeft alles, hij kan alles krijgen en is verschrikkelijk ziek. Kortom: een bibliofiel naar mijn hart. Toch zou Kraus dat niemendalletje Fortune des livres met een neerbuigende glans over het gelaat in een hoek werpen. Want Kraus koopt, verzamelt en verkoopt slechts topstukken.
Deze op 12 oktober 1907 geboren baby zou uitgroeien tot de grootste boekkoper/-verkoper aller tijden. Zijn gedenkschriften verschenen in de Engelse taal onder de titel A rare book saga te New York in 1978. Nu is er een Duitse editie: Die Saga von den kostbaren Büchern. Tot mijn schande moet ik bekennen (ik ben blijkbaar een operette-bibliofiel) dat ik eerst de Duitse editie las en daarna pas de Amerikaanse. De Duitse editie is enigszins uitgebreider, van meer foto's voorzien en vooral meer Kraus - dus Duitstalig. Het dramatische van de in 1939 naar Amerika gevluchte jood (hij bracht daarvoor ruim een jaar door in Dachau en Buchenwald) is dat hij weliswaar zegt dat hij Amerikaan is geworden, maar ondanks dat voortdurend in Europa verblijft, koopt en verhandelt. Kort geschreven: Gutenberg was een Europeaan en kón geen Noordamerikaanse Indiaan zijn.
H.P. Kraus
Van krantenverkoper tot miljonair - dat genoegen heeft Kraus tweemaal mogen smaken. In Wenen bezat hij een boekhandel annex antiquariaat; door het eerder genoemde tijdsgewricht moest hij dat opgeven en werd opgesloten in een concentratiekamp. Dat Kraus via Zweden naar Amerika kon uitwijken, vindt ongetwijfeld zijn verklaring in zijn bekendheid met de ‘Reichsjugendführer’, Baldur von Schirach. Op bladzijde 78 van zijn gedenkschriften schrijft Kraus die verbazingwekkende regels: ‘Von Schirachs vrouw Henriette was een van onze beste klanten en hield zich bezig met de opbouw van een belangrijke verzameling Duitse literatuur van de vijftiende en zestiende eeuw. Zij was de dochter van Hitlers officiële fotograaf Hoffmann (bij wie Eva Braun in dienst was, BB) en kon over genoeg geld beschikken om zelfs zeer kostbare incunabelen te kunnen kopen. (...) Schirach zelf was ook bibliofiel; hij verzamelde boeken over bijen.’
Het is het verhaal van Hitler die zo verschrikkelijk veel van honden en kinderen hield. Doch de zojuist geschreven zin zou Kraus niet schrijven. Kraus is al weer aangeland in Amerika. De berooide boekenfanaat kent slechts heroïek. Op 12 oktober - op Columbus-Dag (de ontdekkingsreiziger ontdekte op die dag in 1492 Amerika; bij toeval werd Kraus precies 415 jaar later geboren) - betrad de vluchteling het Amerikaanse vasteland. Toevallig (?) had Kraus uit zijn bezit in Oostenrijk ‘een exemplaar van de zeldzame brief van Columbus uit 1494 in de uitgave van Vernardus’ (blz. 95) kunnen meenemen. Hij kwam - bij toeval - enkele journalisten tegen die hij dit gedenkwaardige feit vertelde en besloot op dezelfde avond van zijn aankomst in het veilige Amerika een antiquariaat te openen in New York.