In de kelders van de geschiedenis
Theun de Vries' historisch epos over de ketterij
Ketters Veertien eeuwen ketterij, volksbewegingen en kettergericht door Theun de Vries Uitgever: Querido, 699 p., f79, - tot 1 februari, daarna f89,-
Aad Nuis
Het verschil tussen een ketter en een andersdenkende zit niet in hun opvattingen, maar in de omstandigheden waaronder ze die te berde brengen. Andersdenkenden vindt men in samenlevingen als de onze, waarin anders denken mag. Waar een overheersende rechtgelovigheid alle anderen het recht van spreken ontzegt, komen de ketters om de hoek kijken. Ketters geloven het ongeoorloofde, het letterlijk levensgevaarlijke; ze worden vervolgd, vaak ter dood gebracht, en ook nadat hen voorgoed het zwijgen is opgelegd, worden hun woorden nog van officiële zijde onherkenbaar verdraaid als ze niet totaal kunnen worden uitgewist. Het is een wonder dat ze zo onuitroeibaar zijn. In de wereldgeschiedenis tot dusver zijn ketters van alle tijden, andersdenkenden helaas een gunstige uitzondering.
We kunnen het begrip ketter, in overeenstemming met het oorspronkelijk spraakgebruik, ook minder ruim opvatten, en beperken tot godsdienstige overtuigingen binnen het christendom. Het beeld wordt dan minder somber. Van ketters en de bijbehorende banvloeken en brandstapels is dan alleen sprake in de periode voor de Reformatie, toen er nog één Kerk was met universele pretenties en de macht om haar geestelijk monopolie aan iedereen op te leggen.
Globaal gesproken althans. Ook na de breuk in de kerk hielden de verschillende brokstukken in Reformatie en Contrareformatie er nog lang absolutistische neigingen op na, en de brandstapels bleven roken tot in de achttiende eeuw. De heksenvervolgingen, die zich overigens nauwelijks tegen echte dissidenten richtten, maar tegen mensen die onder martelingen tot het bekennen van denkbeeldig dissident gedrag werden geprest, vonden hun hoogtepunt lang na de reformatie. Pas na eeuwen moord en doodslag om des geloofs wil besloten de christenen, waarschijnlijk meer uit vermoeidheid en zakelijk belang dan vanwege het humanistisch ideaal van de verdraagzaamheid, elkaar in vredesnaam dan maar op eigen manier zalig te laten worden of naar de hel te laten gaan.
Een satirische tekening op Reuchlin. Hij spreekt, omringd door leerlingen, met twee tongen. (Uit: Streydt puechlin van Joh. Pfefferkorn, 1516)
Aan de andere kant is het beeld van de middeleeuwse Kerk als een onveranderlijke rots van dominerende rechtzinnigheid ook niet goed tegen nadere beschouwing bestand. Nadat het Romeinse Rijk officieel christelijk was geworden, bleef er sterke concurrentie van buiten en verdeeldheid van binnen. Wie van de elkaar in de eerste eeuwen verdoemende en buiten de Kerk werpende patriarchen over kwesties als de erfzonde en de natuur van Christus de ware rechtzinnigheid vertegenwoordigden, weten we alleen achteraf. Ook later blijven spanningen en scheuringen, eigengereide vorsten en tegenpausen, hervormingsacties en hooglopende meningsverschillen de rust in de Kerk verstoren.
Niettemin kan men de geschiedenis van het christendom, totaan het moment dat de Reformatie alles door elkaar gooit, beschrijven als een historie met twee verdiepingen. Boven speelt zich de officiële kerkgeschiedenis af, beneden, in de kelder, ontspint zich het verhaal van de telkens weer onderdrukte maar nooit geheel uit te roeien ketterij.