172 p. f97, -, importeur Nilsson & Lamm) Een indrukwekkend fotoboek, met 78 kleurenfoto's, met een bloemlezing van teksten over Polen. De foto's bestrijken het leven in alle opzichten, van Solidariteit, de kerk, het leger, het dagelijks leven, tot het bezoek van de paus.
Artists' London door David Piper (Weidenfeld and Nicolson, 160 p. f62,65, importeur Keesing) Een koffietafelboek van het betere soort en voor wie van Londen houdt: wat kunstenaars en tekenaars door de eeuwen heen hebben geschilderd, het meeste in kleur afgedrukt, van de middeleeuwen tot onze tijd, dus van Hogarth tot Walter Sickert, Monet tot Doré. Piper is een groot kenner en directeur van het Ashmolean Museum in Oxford.
Over Willem Elsschot - Beschouwingen en interviews, samengesteld door Annemarie Kets-Vree (Bzztôh, Literair Archief, 293 p. f39,90) In dit boek zijn alle waardevolle beschouwingen over werk en persoon van Elsschot verzameld: onder meer van Menno ter Braak, Kees Fens, Karel van het Reve, Garmt Stuiveling, S. Vestdijk.
Garbo - A Portrait door Alexander Walker (Sphere-paperback, 191 p. f37,95, importeur Van Ditmar) Walkers portret van Greta Garbo bestaat voornamelijk uit foto's, haar films en haar leven, waarvan een groot deel nooit eerder werd gepubliceerd.
Fotografie Lateinamerika von 1860 bis heute (Kunsthaus Zürich, 416 p. f49,50) De monumentale catalogus van de tentoonstelling gewijd aan foto's over en uit Latijns-Amerika die tot 2 januari 1983 te zien is in het Museum voor Land- en Volkenkunde in Rotterdam.
The Pooh Sketchbook door Ernest H. Shepard (Methuen, 96 p. f39,75) Het boek met de schetsen die Shepard maakte voor de tekeningen die uiteindelijk Winnie-the-Pooh en de andere ‘Pooh-stories’ zouden illustreren.
Memories door Frances Partridge (Robin Clark-paperback, 244 p. f21, -, importeur Van Ditmar) Een van de aardigste boeken over ‘Bloomsbury’ geschreven door de latere echtgenote van Ralph Partridge, de vriend van Carrington, die weer de vriendin was van Lytton Strachey.
Mokusei! een liefdesverhaal door Cees Nooteboom (De Arbeiderspers 64 p. f19,50) Een liefdesgeschiedenis die zich in het moderne Japan afspeelt, waartoe de westerling, hoe graag hij ook zou willen, zich nooit toegang kan verschaffen.
Langzame dans als verzoeningsrite door Hellema (Querido 104 p. f24,50) Scherpe en ongewone verhalenbundel van een man die de kampen in de Tweede Wereldoorlog overleeft heeft en met die ervaring zijn leven zo goed en kwaad als het gaat probeert te leven.
De onzichtbare steden door Italo Calvino (Bert Bakker 150 p. f24,50) Vertellingen van de reiziger Marco Polo over de ongewone steden die hij op zijn tochten door het rijk van Kublai Kahn gezien heeft. Steden die niet bestaan, maar ontstaan in de woorden van Marco Polo.
De Poolse vlecht door J. Ritzerfeld (De Bezige Bij 157 p. f28,50) Ingenieuze roman over verschillende personages die elkaar tegenkomen bij een concentratiekamp in Polen, waar ze allen heengereisd zijn om op hun eigen manier een rouwproces te voltooien.
Welverdiende onrust door S. Carmiggelt (De Arbeiderspers 159 p. f21,50) Selectie uit de stukken die Carmiggelt de afgelopen twee jaar wekelijks in Het Parool schreef. De titel is, aldus Carmiggelt, niet alleen een cliché bij pensionering uitgesproken, maar het is ook een leugen.
Over Frederik van Eedens Van de koele meren des doods door H.C. Rümke (Bohn, Scheltema & Holkema, 191 p. f27,50) De derde druk van het essay dat de psychiater Rümke in 1964 schreef over Van Eedens roman waarnaar onlangs een film werd gemaakt.
The Dirty Bits door Lesley Cunliffe, Craig Brown en Jon Connell (Corgi-pocket, 143 p. f9,80 importeur: Van Ditmar) Een bloemlezing van die passages in de literatuur die ervoor zorgen dat het boek altijd op die plaats openvalt: de ondeugendste.
Is m'n haar eigenlijk al weer kort genoeg? door Jan Blokker (De Harmonie, 110 p. f16,50) De nieuwe selectie eigentijdse columns van Blokker, onmisbaar als men de kapper de juiste instructies wil geven.
Ik lach bij het zien door Wilhelm Schön (De Harmonie, 135 p. f24,50) De uit grenzeloze liefde voor de opera geschreven klaagzangen: ‘wat de pandabeer is voor de biologie, is de opera voor de cultuur’.
Igor and Vera Stravinsky A Photograph Album 1921-1971 (Thames and Hudson, 144 p. f56,90, importeur: Nilsson & Lamm) Uittrekstels uit interviews met Stravinsky van 1912 tot 1963, uitgezocht door Vera Stravinsky en Rita McCaffrey en een schat aan fotomateriaal, geselecteerd door Robert Craft.
Mensen wat een beesten door Kees Stip (Bert Bakker 80 p. f14,90) De nieuwste bundel dierengedichten van Kees Stip alias Trijntje Fop, verluchtigd met alleraardigste tekeningen van de auteur.
Zeitgeist door Martin-Gropius-Bau (Verlag Fröhlich & Kaufmann 119 p. f43, - importeur: Nilsson & Lamm) Catalogus van de Internationale Kunsttentoonstelling Berlijn 1982. Met werk van Baselitz, Immendorff, Gilbert & George, Penck en vele anderen.
Brassaï The artists of my Life door Brassaï (Thames and Hudson 223 p. f107,80. Importeur: Nilsson & Lamm) Herinneringen van de grote fotograaf aan de grote kunstenaars die hij kende én fotografeerde. Prachtige foto's van Dali, Matisse, Maillol, Miro, Picasso.
Antwoord van een buitenstaander door Kees Verheul (Polak & Van Gennep 118 p. f30, -) Heldere en erudiete essaybundel over de twintigste-eeuwse Russische dichters, en over Gorter, Leopold, Chr. van Geel, alsook over Céline, Ezra Pound, Nabokov en Kaváfis.
Verbrande turf door Stoker (Querido 36 p. f 15, -) Bundeling columns van Stoker die nóg bondiger, bijtender schreef dan Piet Grijs, Jan Eter of Battus.
Op Pennewips plek door Ed Leeflang (De Arbeiderspers 56 p. f24,50) Gedichten die, zoals de titel al aangeeft, alle betrekking hebben op het onderwijs.
Alles onecht door Gerrit Komrij (De Arbeiderspers 64 p. f24,50) Bundel gedichten die soms rond zijn als eieren, maar die soms ook hun inhoud en geheim verborgen houden in niet geopende ladekasten.
Ik wou dat ik twee hondjes was door Vic van der Reijt (Bert Bakker 183 p. f14,90) Nederlandse nonsens- en plezierdichters van de twintigste eeuw bij elkaar gezocht door Vic van der Reijt. Een verrassende bundel waarin niet alleen Kees Stip en Daan Zonderland voorkomen, maar ook Rudy Kousbroek en Van Kooten en De Bie.
Bestand door Elisabeth Eybers (Querido 52 p. f19,50) Bescheiden maar niettemin stevige gedichten over emoties en constateringen over het alledaagse, dat in de gedichten een onverwachte status krijgt.
Wat knaagt? en Neerbraak door F. Harmsen van Beek (Querido, Salamander 126 p. f7,70) Proza, door de schrijfster zelf geïllustreerd, dat impulsief, chaotisch, wisselend van stijl is - en daardoor een eigenzinnig en subliem karakter heeft.