Kleine gebeurtenissen
Anton Haakman onderweg in een onzichtbaar Amerika
Liberty door Anton Haakman Uitgever: De Bezige Bij 222 p., f34,50
Jacques Kruithof
De roman Liberty van Anton Haakman is het verslag van een mislukte reis, en lijkt tevens bedoeld als de neerslag van een mislukt, op niets uitgelopen leven. Het is 1979; de hoofdpersoon, Ben Dieben geheten, werkzaam op een commerciële uitgeverij, neemt voor een tijd vrijaf om alleen te zijn en na te denken.
Op doorreis naar IJsland komt hij in de Verenigde Staten, waar hij wat rondtrekt, en van plan is oude bekenden op te zoeken. Die blijken niet meer in leven te zijn; kort daarop raakt hij zijn identiteitspapieren kwijt, midden in de woestijn, en dan besluit hij in het niets te verdwijnen, onder achterlating van zijn aantekeningen: dit boek.
We hebben dus weer eens te maken met een queeste, een zoektocht, die verkeerd afloopt, en met een antiheld die, uit zijn evenwicht geraakt, erop uittrekt in de hoop elders te vinden wat hij in zijn eigen omgeving mist. Daar komt in de moderne literatuur, die wemelt van dergelijke queeste-verhalen, doorgaans weinig of niets van terecht. De vraag ligt voor de hand, of Haakman een heel bijzonder variant aan de verzameling heeft weten toe te voegen.
Liberty wordt door de ik-figuur Dieben betiteld als een dagboek en als een reisjournaal. Dat zijn twee uiteenlopende soorten teksten: een dagboek zelf, een reisjournaal wordt, opnieuw in beginsel, ten bate van toekomstige lezers aangelegd. Het bezwaar tegen deze roman is, dunkt me, dat hij tussen deze tekstsoorten in geschreven is, en daardoor de nadelen van beide bezit.
De Verenigde Staten zijn, dat vindt Dieben ook, een fascinerend land. Hij doorkruist het per bus en auto van oost naar west, maar hij ziet kans er in zijn aantekeningen vrijwel niets over te vertellen. Natuurlijk zijn er de nodige anekdoten over Amerikaanse merkwaardigheden: rare radio-dominees, de stadsplattegronden, een masserend hotelbad en wat dies meer zij, maar wat in dit boek ontbreekt, is ruimte. Voor het oog van de lezer wordt, noch door de handeling, noch door beschrijvingen, in dit boek de nieuwe wereld opgeroepen, waarin het speelt.